Tentamentraining

Foto Reyer Boxem

Tentamentraining

Columnist Gerrit Breeuwsma kreeg een mailtje van een student met het verzoek de syllabus van twee vakken toe te sturen. Blijkt die te werken voor een commercieel bedrijf dat tegen betaling trainingen aanbiedt. ‘Tikje brutaal eigenlijk.’
Door Gerrit Breeuwsma
27 oktober om 12:01 uur.
Laatst gewijzigd op 5 september 2021
om 22:21 uur.
oktober 27 at 12:01 PM.
Last modified on september 5, 2021
at 22:21 PM.

Onlangs kreeg ik een mailtje van een derdejaarsstudente psychologie. Ze schreef dat ze als trainingsmanager werkzaam is bij TentamenTrainingen, dat er naar streeft ‘studenten hun doelen te helpen bereiken en zelfs te overtreffen’.

Grappig, dacht ik, dat lijkt wel op wat ik doe.

Het mailtje ging verder met de constatering dat door het coronavirus veel aspecten van het onderwijs zijn aangepast. ‘Zo ook manier van lesgeven, toetsing en beoordeling.’

Tja, vertel mij wat.

Om studenten onder die omstandigheden zo goed mogelijk trainingen te kunnen bieden, vroeg ze vervolgens of ik haar de syllabus van twee van mijn vakken zou kunnen sturen, samen met ‘informatie over het tentamen, de leerstof en bijvoorbeeld de beoordeling’, zodat de training zo goed mogelijk kon aansluiten op het materiaal van de cursus.

Ze had kennelijk veel vertrouwen in de goede afloop van haar verzoek, want ze bedankte me alvast voor de hulp.

Bij een eerste slordige lezing – het lot van veel mail – was mijn indruk dat de trainingen vanuit psychologie werden georganiseerd, maar er was iets dat me achterdochtig maakte. Dus toen ik onderaan de mail een logo zag bungelen van TentamenTrainingen, heb ik daar maar eens op gegoogeld.

Ik kwam bij een site waarvan het Onze docenten staan klaar om je te helpen! van het scherm afspatte, met daaronder de logo’s van vrijwel alle Nederlandse universiteiten, waaronder het vertrouwde logo van de RUG. Als ik het nu druk had gehad, zou ik het er bij hebben gelaten. Maar ja, mijn carrière zit al maanden in het slop en mijn motivatie bevindt zich op een naoorlogs dieptepunt, dus ben ik maar een beetje op de site blijven hangen.

Het werd me al snel duidelijk dat het niet van onze universiteit uitging, maar een commercieel bedrijf is, waar je tegen betaling wat bijgespijkerd kan worden op basis van materiaal dat ze aan de universiteiten proberen te ontfutselen. Tikje brutaal eigenlijk.

De studie schiet er natuurlijk bij in, maar dan staat TentamenTrainingen klaar om je tegen betaling bij te spijkeren

Een van de oprichters van het bedrijf heeft in Groningen gestudeerd. In een interviewtje typeert hij zichzelf als een eeuwige student: ‘Ik heb er echt heel lang overgedaan [… ] Zelfs in Groningen, waar flink lang studeren nog best in de mode was […] voelde ik me als langstudeerder uiteindelijk wel de laatste der Mohikanen’.

Over zijn inzet voor de studie kan hij precies zijn: ‘[ik] denk […] dat ik mijn tijd voor nog geen 10% aan mijn studie besteedde. Ik vond al het andere gewoon leuker en de speeltuin, die Groningen eigenlijk is, heb ik dan ook behoorlijk uitgespeeld’.

U merkt het al, de uitgelezen persoon om mensen bij hun studie naar het juiste pad te loodsen. Dat onderstreept hij nog eens door studenten van nu aan te moedigen alles uit hun studententijd te halen, met leerzame bijbanen, commissiewerk of buitenlandervaring, want: ‘Ervaringen maken je studententijd onvergetelijk en zorgen er in veel gevallen meer dan je studie voor dat je dadelijk weet wat je kunt en wilt.’

De studie gaat er dan natuurlijk wel bij inschieten, maar dan staat TentamenTrainingen klaar om je tegen betaling bij te spijkeren (goed beschouwd hebben zij er baat bij dat jij zo weinig mogelijk uitspookt).

Alles overziend was ik toch een beetje verontwaardigd over de manier waarop ze bij TentamenTrainingen onder mijn duiven schieten. Maar vooruit, laat ik positief eindigen met een tip: gewoon je colleges volgen, studiemateriaal bestuderen en je voordeel doen met alles wat de universiteit te bieden heeft, is nog steeds de beste tentamentraining die je kunt doen. En je hebt er al voor betaald!

Oké, er is iets meer inzet dan 10 procent nodig, maar daarna weet je wel ‘wat je kunt en wilt’.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties