Straks studeren we aan de Rijkuniversiteit Friesland (en dit is geen complot)

Student-columnist Bauke van der Kooij is geen complotdenker. Welnee. Want het is toch overduidelijk dat de Friezen de de RUG willen overnemen?

Waarheid en complot hebben de RUG bereikt – dat is afgelopen week wel gebleken met de op non-actief gestelde docent Tjeerd Andringa. Maar ondertussen voltrekt een veel groter complot en er is bijna niemand die het ziet: de Friezen proberen de RUG over te nemen.

Het begon allemaal met een brief naar de Faculteit der Letteren waarin de provincie Fryslân inspraak eist bij de benoeming van een hoogleraar, en ook eist dat een Friese master wordt opgezet. Het blijkt het topje van de ijsberg; al veel langer zijn de Friezen bezig met een uitgekiend plan.

De Friezen? Die onschuldige mensen met hun eigen taaltje? Maar dat is het hem juist: heb je enig idee waar ze het over hebben, wat voor plannetjes ze allemaal smeden? Waarschijnlijk niet, want ze hebben een eigen taal waarmee de waarheid voor niet-Friezen verborgen blijft.

En wat wordt er bekokstoofd in de sociëteit van de Friese studentenvereniging? Het bestuur ‘Alra Fresena Fridome’ betekent letterlijk ‘over de Friese vrijheid’.

Word wakker mensen!

En er zijn meer signalen. Wie zitten er in het college van bestuur van de RUG? Juist, twee Friezen! Een heet zelfs ‘De Vries’ – dat lijkt wel heel erg op ‘Fries’ – en hij was ook nog eens decaan van Campus Fryslân. Toeval? Ik denk het niet…

Het Ben Feringagebouw heet voortaan het Piet Paulusmagebouw en Vindicat wordt Feandicât

De verplaatsing is ook begonnen, met vooralsnog één campus in Leeuwarden. Maar let op: voor je het weet komt er ook een campus in Franeker, en sluit een faculteit in Groningen.

Dat gaat steeds maar door tot het moment dat alle elf Friese steden een eigen campus hebben en in Groningen niks meer overblijft. Zal je zien dat uitgerekend de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap in Dokkum komt, waar de heilige Bonifatius is vermoord.

Met een uittocht van Groningen gaat het tweetalig onderwijs natuurlijk meteen de deur uit. Of tenminste, tweetalig onderwijs betekent dan opeens ‘Fries en Engels’ . Nederlands wordt uiteraard zowel als voertaal als opleiding direct geschrapt.

Het is een kwestie van tijd dat de Rijksuniversiteit Groningen niet langer de RUG is, maar de RUF wordt. Internationals (dat wil zeggen: alle studenten die niet uit Friesland komen) zijn dan niet meer welkom, het Ben Feringagebouw wordt in Stavoren neergezet en heet voortaan het Piet Paulusmagebouw. De ACLO verhuist naar Heerenveen, tussen Thialf en het Abe Lenstrastadion, en Vindicat wordt Feandicât.

Het is zo duidelijk: alles wat de afgelopen weken is gebeurd, is alleen maar om ons af te leiden. Blijf alert en op je hoede!

Bûter, brea en griene tsiis, pas op voor het Fries!

BAUKE VAN DER KOOIJ

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties