Stageslaaf werkt voor twee biertjes of drie zakken chips

Wo-studenten die stage lopen werken zich vaak een slag in de rondte, met nauwelijks een vergoeding er tegenover. Help de stageslaaf, vindt columnist Wilma Heesen.

Ik word een beetje moe van al die stakingen de afgelopen maanden. De bus reed niet, het stonk naar vuilnis op straat en ook een ziekenhuisafspraak ging de mist in. Een hoop gedoe. Al gun ik natuurlijk deze mensen een betere financiële situatie, een betere werkbalans en een veilig klimaat om in te werken.

Al die werkonderbrekingen getuigen van weinig creativiteit in actievoeren. Kan het niet wat vriendelijker en leuker allemaal? Neem als buschauffeur een mooie toeristische route naar je bestemming als ware reisleider. Organiseer een grote ‘clean up day’ met gratis prikstokken in samenwerking met alle vuilnisophalers. Gegarandeerd aandacht voor de zaak op een leuke manier.

Afgelopen week was er één actie waar ik wel helemaal achter sta. Nauwelijks opgemerkt in de media helaas. De onlinepetitie ‘handen op elkaar voor de co’, voor een betere vergoeding van de coschappen. Niet te verwarren met de tuchtzaak ‘handen af van de co’, wat een zaak is van drie coassistenten tegen een internist met losse handjes. Een heel dappere en terechte actie om naar het tuchtrecht te stappen.

Organiseer een grote ‘clean up day’ met gratis prikstokken samen met alle vuilnisophalers

De ‘handen op elkaar actie’ gaat over de financiële situatie van de geneeskundestudenten. De coassistent van weleer buffelt met gemak veertig tot vijftig uur per week voor hooguit een schouderklop of positieve beoordeling.

Sinds afgelopen jaar is er dan eindelijk een vergoeding voor al dit werk. Honderd euro in de maand, oftewel 0,58 cent per uur. Alles bij elkaar genoeg voor twee biertjes op een dag of drie zakken chips. Dolle boel.

De studenten willen een hogere vergoeding dan de huidige honderd euro. In tegenstelling tot de beeldvorming van de geneeskundestudent is er meestal geen geldinfuus van pa en ma waar ze op kunnen teren. Naast al die uren met een stethoscoop om de nek wordt er dus ook nog flink gewerkt in de avonduren en weekenden.

Met na zes jaar of langer studeren een diploma op zak is de ladder naar een goed salaris lang, de competitie groot en de studieschuld enorm. Niet echt een gezonde situatie voor die dokters.

Er is meestal geen geldinfuus van pa en ma waar deze studenten op kunnen teren

Toch mogen de coassistenten wel een beetje in hun handjes knijpen dat er in ieder geval iets van financiële compensatie is. De helft van de wo-studenten die stage moet lopen, doet dit onbetaald. Het is geen optie om de stage niet te volgen, dan haal je de opleiding niet. Deze studenten voelen zich regelmatig gebruikt als goedkope werknemer. Geef ze eens ongelijk.

Dit nieuws is onze minister van onderwijs vorig jaar ook ter ore gekomen. Hij heeft zijn focus gelegd op de situatie rondom stages in het mbo, want daar is de situatie nog net wat erbarmelijker. Vorige maand is voor die studenten een stagepact ondertekend met veel goede intenties erin over een stagevergoeding.

Nog weinig concrete afspraken, maar toch. Staan de vergoedingen voor de wo-stages dan ook nog op de agenda in politiek Den Haag? Niemand die het weet. Wie verzint er een creatieve actie om aandacht te vragen voor onze studenten die op sommige plekken als stageslaaf worden ingezet? Mijn steun heb je.

WILMA HEESEN

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties