RUG: Yantai van de baan

De plannen voor een branch campus in het Chinese Yantai zijn van de baan. Het college van bestuur ziet onvoldoende draagvlak bij de universiteitsraad.
Door Thereza Langeler en Rob Siebelink

Die liet eerder vandaag weten dat ook het aangepaste plan voor branch campus Yantai niet op een meerderheid kan rekenen. De u-raad heeft instemmingsrecht voor het indienen van een aanvraag voor een Chinese campus en ook de politiek eist dat er binnen de universiteit voldoende draagvlak is voor de plannen. Die steun is er niet, constateert het RUG-bestuur.

Collegevoorzitter Sibrand Poppema zegt dat hij nog samen met de faculteiten en opleidingen wil onderzoeken welke andere vormen van samenwerking in Yantai mogelijk zijn.

Eerste universiteit

De RUG wilde als eerste Nederlandse universiteit een branch campus in China beginnen, zoals de Engelse University of Nottingham in Ningbo en de Amerikaanse New York University in Shanghai. Bijna drie jaar geleden, in maart 2015, werd daarvoor een overeenkomst getekend met de China Agricultural University in Yantai.

Het openen van een branch campus is voor de RUG een kans om de status van global university uit te bouwen, stelde de universiteit jarenlang. Zo’n samenwerking zou topstudenten, topwetenschappers en onderzoeksopdrachten aantrekken, en uiteindelijk dus meer geld.

De universiteitsraad zette daar maandag een streep door. De Personeelsfractie, Lijst Calimero en Democratische Academie Groningen (DAG), samen goed voor zestien van de 24 zetels in de raad, lieten toen weten dat zij definitief niet instemmen met het plan.

Engels

11 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties