RUG moet rookbeleid handhaven, maar kan dat eigenlijk niet

De universiteit wil studenten en medewerkers die ondanks het rookverbod toch roken op RUG-terreinen sancties opleggen. Maar hoe doe je dat, als er geen identificatieplicht geldt? 

Dat bespraken het college van bestuur (cvb) en de universiteitsraad (u-raad) donderdag tijdens de commissievergadering bestuur.

Het antirookbeleid dat in 2020 inging, werkt onvoldoende. Rokers blijven roken, wat leidt tot rookoverlast en geïrriteerde rokers die nergens terecht kunnen. Bovendien loopt de universiteit per overtreding het risico op een boete van 6400 euro van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Hoewel de RUG nog geen boetes heeft gekregen, heeft ze al wel een waarschuwing gekregen, omdat ze het rookverbod onvoldoende handhaaft. De universiteit komt daarom met vernieuwd beleid en wil meer gaan handhaven.

Sancties

Is er sprake van ‘agressiviteit of herhaaldelijke overtreders’, dan kunnen handhavers van Facility Support en gebouwenbeheer om een studenten- of medewerkerskaart vragen en de gegevens noteren. Gebeurt dat meerdere malen, dan kan de veelpleger een sanctie opgelegd krijgen.

Een medewerker kan op het matje worden geroepen bij de leidinggevende en eventueel ‘disciplinaire maatregelen’ opgelegd krijgen. Een student kan de toegang tot RUG-gebouwen worden ontzegd.

Vrijwillig identificeren

Maar een student of medewerker is niet verplicht om zich te identificeren als een handhaver daarom vraagt. ‘Wie gaat er nog zijn naam doorgeven, als het de ronde doet dat je dan een sanctie opgelegd kan krijgen?’ vroeg Dinie Bouwman van de Personeelsfractie.

Collegelid Hans Biemans gaf toe dat het een moeilijke kwestie is. De RUG kan mensen ook niet zo maar beboeten, bijvoorbeeld. ‘Wij hebben de verantwoordelijkheid gekregen om te handhaven, zonder de middelen om het daadwerkelijk te doen. Maar als het misgaat, worden wij wel beboet. Je kunt hier helemaal niks mee.’

Betere communicatie

Ook de communicatie rond het rookverbod kan beter, meent de RUG. Ondanks de borden met ‘rookvrije generatie’ beseffen veel mensen niet dat roken daar verboden is. Die borden wil het cvb daarom vervangen met verbodsborden.

Een goed plan, vindt raadslid Mathieu Paapst van de Wetenschapsfractie. ‘Het bord zegt mij verder helemaal niets. Duidelijk maken dat het niet mag, is een goed voorstel.’

Asbakken

Ten slotte is de RUG met de gemeente in gesprek om op verschillende plekken (zoals bij Zernike, de UB en het Harmonieplein) toch weer asbakken neer te zetten. De universiteit mag roken zelf niet faciliteren. En dus moeten die bakken door de gemeente nét buiten het RUG-terrein worden geplaatst.

Die oplossing heeft bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen geholpen de peukenoverlast op straat flink te verminderen.

Lees ook:

Engels

11 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties