RUG kan rookverbod niet handhaven met ‘peukenpolitie’

De RUG kan geen handhavers inzetten om rokers op universiteitsterrein ervan te weerhouden hun peuken op de grond te gooien.

Dat meldde collegevoorzitter Jouke de Vries donderdag naar aanleiding van vragen in de universiteitsraad (u-raad) over de inzet van de ‘peukenpolitie’.

Handhaven is heel moeilijk is en gaat erg ver, aldus De Vries. ‘Mensen op de universiteit weten hoe slecht roken voor je is en ik denk dat ze zelf rekening moeten houden met de gevolgen van hun gedrag.’

Dat geldt ook voor wat rokers met hun opgerookte sigaret doen en waar ze die neergooien. ‘Wij kunnen beter inzetten op het sturen van hun gedrag dan op handhaving.’

Verbod

Sinds 2020 geldt een landelijk rookverbod op universiteitsgrond. De RUG riskeert boetes van 6400 euro per overtreding als ze niet handhaaft, maar heeft daartoe eigenlijk geen mogelijkheden. De Universiteit Utrecht en de Vrij Universiteit Amsterdam kregen eerder al boetes opgelegd door toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

‘Wij hebben de verantwoordelijkheid gekregen om te handhaven, zonder de middelen om het daadwerkelijk te doen. Maar als het misgaat, worden wij wel beboet. Je kunt hier helemaal niks mee’, zei RUG-bestuurder Hans Biemans eerder dit jaar.

Blauwe lijnen

Op veel plekken op de RUG zijn blauwe lijnen getrokken om de rookvrije zones aan te geven. Sinds maart zijn op verschillende plekken borden met ‘rookvrije generatie’ vervangen door ‘verboden te roken’. Maar veel helpt dat niet; mensen roken nog steeds voor de UB, op het Harmonieplein of op het fietsbruggetje achter de Linneausborg.

In maart spraken het college van bestuur en de u-raad al over een aangescherpt anti-rookbeleid. Handhavers van Facility Support en gebouwenbeheer mogen rokers aanspreken en hen vragen om ergens anders te gaan staan. Dit gebeurt in de praktijk weinig, alleen al omdat deze handhavers niet altijd buiten zijn. 

Niet verplicht

Ook kregen ze de mogelijkheid om bij ‘agressiviteit of herhaaldelijke overtreders’ iemands RUG-kaart te vragen en gegevens te noteren. Daar zouden dan sancties aan vast kunnen zitten, zoals de toegang tot een gebouw ontzeggen. Probleem is wel: niemand is verplicht om de handhavers die persoonsgegevens te geven. 

Lees ook:

 

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties