De RUG heeft Groningen for Palestine dinsdag verboden om een pro-Palestijnse film op de universiteit te vertonen. De studentenorganisatie noemt dat censuur.
De vertoning van de film Farha, waarin een jong Palestijns meisje gevolgd wordt dat gedwongen wordt haar huis te verlaten tijdens de Nakba in 1948, stond al een tijdje gepland. Studenten vertonen elk jaar een film als onderdeel van de anti-apartheidweek. Soortgelijke evenementen over Palestina, de oorlog in Oekraïne en de Libanese burgeroorlog konden eerder wel gehouden worden op de RUG.
Maar de universiteit beschouwt Groningen for Palestine niet als studentenorganisatie, zegt een RUG-woordvoerder. Het heeft ook leden die geen student zijn. ‘En op sociale media nodigden ze iedereen uit om te komen. Dus dit was een externe partij die het organiseerde, en daarom hebben we gezegd dat dit volgens de regels van de universiteit niet mag.’
De film zou oorspronkelijk worden vertoond in het Harmoniegebouw. Toen dat niet doorging, ging de groep naar een lokaal bij het UCG dat was geboekt als back-up voor het geval de eerste vertoning werd geblokkeerd, maar ook daar mochten ze niet naar binnen. Uiteindelijk werd de film ‘s avonds getoond in de gekraakte oude jeugdsynagoge in de Folkingedwarsstraat.
Demonstratie
Tijdens een vooraf geplande demonstratie op het Harmonieplein op woensdagochtend uitte Groningen for Palestine zijn ongenoegen over de RUG. ‘We eisen dat de vrijheid van meningsuiting luid is, en dat is niet zo als studenten wordt verboden om deel te nemen aan een filmvertoning’, zei een spreker.
De protestactie werd verstoord door een man die ‘kijk wat je steunt’ schreeuwde en foto’s van 7 oktober op zijn telefoon liet zien. Er ontstond een opstootje en de man werd even later door de politie weggevoerd.
Vertegenwoordigers van Groningen for Palestine hebben woensdagochtend met de universiteit gesproken. De RUG blijft bij haar beslissing. ‘Ze hielden vol dat het niet op de juiste manier georganiseerd was’, zegt Alina Achenbach, een van de groepsleden. ‘Maar voor ons is het duidelijk dat de regels hier gewoon anders toegepast worden.’