‘Paspoortprofessor’ Kochenov weg bij de RUG

‘Paspoortprofessor’ Kochenov weg bij de RUG

Hoogleraar constitutioneel recht en burgerschap Dimitry Kochenov heeft de RUG verlaten voor een ‘betere academische positie’ elders.
7 april om 9:53 uur.
Laatst gewijzigd op 7 april 2021
om 9:53 uur.
april 7 at 9:53 AM.
Last modified on april 7, 2021
at 9:53 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

7 april om 9:53 uur.
Laatst gewijzigd op 7 april 2021
om 9:53 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

april 7 at 9:53 AM.
Last modified on april 7, 2021
at 9:53 AM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio »
News coordinator Full bio »

Volgens actualiteitenprogramma Nieuwsuur zou ‘het Groningse faculteitsbestuur’ in gesprekken met Kochenov hebben aangedrongen op zijn vertrek. Kochenov zegt daarentegen elders een betere academische positie te hebben gevonden en uit eigen beweging de RUG te hebben verlaten.

Desgevraagd schrijft de woordvoerder van de RUG aan UKrant: ‘Prof. Kochenov heeft de samenwerking met de Universiteit Groningen opgezegd om een andere academische positie te aanvaarden. Hij verricht geen inhoudelijke werkzaamheden meer voor de RUG.’

In opspraak

Kochenov kwam in 2019 in opspraak. De hoogleraar – die vanwege zijn expertise ook wel bekend staat als ‘paspoortprofessor’ – zou volgens Nieuwsuur de Maltese overheid hebben geadviseerd over de handel in Maltese paspoorten. 

Hoewel die handel niet illegaal is, is de verkoop van Europese paspoorten wel omstreden. Het nieuws leidde tot vragen in de Tweede Kamer over Kochenovs nevenactiviteiten, waarna de RUG in november van 2019 een extern onderzoek instelde. 

Volgens dat onderzoek was Kochenov niet betrokken bij de omstreden handel, maar verzuimde hij wel zijn nevenactiviteiten aan de RUG te vermelden. Omdat hij ervoor betaald werd, kon dat volgens het onderzoek tot belangenverstrengeling leiden. Kochenov kreeg een officiële waarschuwing voor het niet melden van die activiteiten.

Engels

07 April 2021 | 7-4-2021, 9:53
Array
Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties