Minister kijkt mee bij onderzoek naar ‘paspoortprofessor’

Minister kijkt mee bij onderzoek naar ‘paspoortprofessor’

De Inspectie van het Onderwijs gaat meekijken bij het RUG-onderzoek naar ‘paspoortprofessor’ Dimitry Kochenov en diens adviserende rol bij de omstreden verkoop van EU-paspoorten.
Door Rob Siebelink
25 oktober om 12:52 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
oktober 25 at 12:52 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Dat meldt de NOS op basis van antwoorden van minister Van Engelshoven van Onderwijs aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur eind september.

Hoogleraar en jurist Dimitry Kochenov adviseerde volgens Nieuwsuur tegen betaling de Maltese overheid, die veel geld verdient aan de verkoop van paspoorten. EU-paspoorten worden voor grote bedragen (900.000 euro per stuk) verkocht aan rijke Russen, Chinezen en Arabieren.

EU-burger

Die worden met het Maltese paspoort EU-burger en kunnen dan vrij reizen en zakendoen in de hele EU. De handel in paspoorten is zorgwekkend, vindt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), omdat bijvoorbeeld spionnen met zo’n EU-paspoort makkelijk hun werk kunnen doen.

Dat meldt ook minister Van Engelshoven in haar brief aan de Kamer: ‘Met een dergelijk programma zouden personen met kwade bedoelingen (waaronder criminelen, maar ook inlichtingenofficieren) vrij kunnen reizen binnen de EU. Dit kan gevolgen hebben voor de nationale veiligheid, zeker omdat Nederland een interessant doelwit is voor spionage en ongewenste inmenging vanuit andere landen.’

Integriteitscode

De RUG besloot na de uitzending een onderzoek in te stellen naar de handelwijze van Kochenov. Het onderzoek is nog niet begonnen. Van Engelshoven schrijft aan de Tweede Kamer dat duidelijk moet worden of Kochenov zich aan de integriteitscodes voor wetenschappers heeft gehouden, en of er sprake is van (de schijn van) belangenverstrengeling.

Het onderzoek moet onafhankelijk zijn, zegt de minister, en zij wil geïnformeerd worden over de onderzoeksvraag en de conclusies. ‘Ik heb de Inspectie van het onderwijs gevraagd om de bevindingen van het onderzoek ten aanzien van de nevenwerkzaamheden en eventuele belangenverstrengeling te beoordelen en mij daarover te adviseren’, citeert de NOS de minister.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties