Onduidelijk of onderzoek naar paspoortprof openbaar wordt

Onduidelijk of onderzoek naar paspoortprof openbaar wordt

De RUG weet nog niet of ze het externe onderzoek naar de nevenactiviteiten van ‘paspoortprofessor’ Dimitry Kochenov openbaar maakt. Het rapport wordt ‘eerdaags’ verwacht.
11 mei om 12:51 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
mei 11 at 12:51 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

11 mei om 12:51 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

mei 11 at 12:51 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Volgens woordvoerder Jorien Bakker bestudeert het college van bestuur (cvb) het onderzoeksrapport en ‘bekijkt dan ook of en zo ja hoe/wat wordt verstrekt in verband met de privacyaspecten’.

Kochenov, hoogleraar constitutioneel recht en burgerschap, adviseerde tegen betaling de Maltese overheid over de verkoop van Maltese paspoorten. Voor 900.000 euro per stuk zouden onder meer vermogende Russen, Chinezen en Arabieren een paspoort kopen dat hen toegang tot Malta verschaft, en daarmee tot de Europese Unie.

Hoewel niet illegaal, is de verkoop omstreden. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD, het Europees Parlement en de Raad van Europa waarschuwen voor de veiligheidsrisico’s van de paspoorthandel. Zij vrezen bijvoorbeeld dat kwaadwillende inlichtingendiensten zo vrije toegang tot de EU krijgen.

Extern onderzoek

Hoewel de RUG in eerste instantie geen kwaad zag in de nevenactiviteiten van Kochenov, stelde ze na de uitzending van het tv-programma Nieuwsuur over de paspoorthandel toch een extern onderzoek in. Kochenov mocht tijdens het onderzoek zijn functie aan de RUG blijven uitoefenen.

Wel moest de professor, gerenommeerd spreker op het gebied van paspoorthandel, zijn nevenactiviteiten in de paspoorthandel staken. Hij was onder meer de voorzitter van de Investment Migration Council, een organisatie met als doel het bevorderen van de handel in paspoorten en verblijfsvergunningen.

Kamervragen

Dat het cvb nu zegt nog niet zeker te weten of het rapport of een deel ervan openbaar wordt gemaakt, staat haaks op antwoorden van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven op Kamervragen in januari. Toen schreef de minister dat ‘de RUG heeft aangegeven dat het rapport van het onderzoek openbaar gemaakt wordt. De verspreiding en mate van openbaarheid is de verantwoordelijkheid van de RUG’.

In dezelfde beantwoording stelde Van Engelshoven dat de RUG de resultaten van het externe onderzoek in het eerste kwartaal van dit jaar rond zou hebben. Omdat er tot nu toe nog geen resultaten zijn, stelden leden van het CDA, de SP, D66 en de PvdA afgelopen vrijdag opnieuw Kamervragen.

De Kamerleden herinneren de minister eraan dat het onderzoek al afgerond had moeten zijn, dat het openbaar gemaakt zou worden en zowel naar de onderwijsinspectie als naar de onderwijsminister gestuurd zou worden. Ook willen de Kamerleden weten of Kochenov tussen september 2019 en nu nog een adviesrol heeft gespeeld in de verkoop van paspoorten.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties