Oppeppers in de UB: geen Starbucks maar Stardrugs

Starbucks verdwijnt uit de UB. Wat komt er voor in de plaats? Een pizza- of sushitent? Columnist Bauke van der Kooij heeft een beter idee: Een Rital-Inn.

Goed nieuws en slecht nieuws uit de UB. Om te beginnen met het goede nieuws: de Starbucks gaat verdwijnen.

Dat in de zoektocht naar opvolging in de toiletten van de UB posters hangen met een QR-code waar studenten hun mening kunnen geven over alternatieven, is op zich prima. Het probleem zijn de opties en daarmee begint het slechte nieuws. Met koffie, zoete lekkernijen en sapjes krijg je gewoon een Starbucks 2.0, en wat is het nut van sushi, pizza en tapas?

Ik kan me niet voorstellen dat er één bibliotheek is waar een pizzeria of een tapasrestaurant werkt. De harde waarheid is misschien wel dat horeca, gericht op blokkende studenten, bij voorbaat gedoemd is te mislukken. Ik geef het hooguit anderhalf jaar. Als Starbucks (de McDonald’s van de koffietenten) het al niet haalt, waarom zou het een vervanger dan wel lukken?

De UB zit midden in het centrum; er zijn op kruipafstand tientallen opties voor pizza’s, sushi, broodjes, snacks en lekkernijen. Als studenten wat willen eten, gaan ze daar heen, goedkope koffie komt uit de automaten. Dat de Foodcourt op Zernike wel werkt, komt omdat het zo ver buiten het centrum is: daar waar de tentakels van Doppio, Dunkin’ Donuts en Douwe Egberts niet reiken.

Studenten hebben behoefte aan twee dingen: goedkope cafeïne en middelen die de prestatie bevorderen

Niemand gaat voor de lol naar de UB, en studenten hebben eigenlijk maar behoefte aan twee dingen: goedkope cafeïne en andere middelen die de prestatie bevorderen.

Dat eerst is er dus al, maar de markt voor het tweede is nog niet verzadigd. Ritalin, bètablokkers, coke en speed worden regelmatig gebruikt tijdens het studeren en zeker tijdens de tentamenweken in de UB. 

De Universiteit van Amsterdam verkocht in 2018 concentratiepillen, Braincaps Boost. Die werden na een klacht weer uit de schappen gehaald. Hetzelfde gebeurde aan de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Leiden.

Tegenwoordig zijn de tijden anders; wat is een feestje nog zonder coke? En studeren kan toch ook een feestje zijn? De Rital-Inn, de Studie-Apotheek, de Coke-Kantine – daar kan geen Douwe Egberts tegen op.

Eerst zal er wel een saai koffietentje komen dat binnen de kortste keren weer de deuren moet sluiten. Tot dat moment kan het idee nog even rijpen.

BAUKE VAN DER KOOIJ

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties