Onze universiteitsraad is de afgelopen periode veelvuldig in het nieuws geweest door hun beslissing om tegen het Yantaiproject te stemmen. In dit opiniestuk wil ik echter ingaan op de oproep van de universiteitsraad om meer vrouwen op te nemen in de benoemingsadviescommissie voor onze nieuwe cvb-voorzitter. De reden voor de (terechte!) oproep aan de Raad van Toezicht is dat er in de wandelgangen rond gaat dat er slechts één vrouw plaats zal nemen in die commissie. In het UK artikel Meer vrouwen in BAC wordt door Mineke Bosch al duidelijk uitgelegd waarom het van belang is om juist een gebalanceerde commissie te hebben.
Wat ik echter niet begrijp is hoe de universiteitsraad zelf een dergelijke oproep kan doen. Beide kandidaten die de universiteitsraad (namens de Personeelsfractie en studentenfractie Calimero) voordraagt zijn namelijk man.
Zwak argument
Volgens Casper Albers – degene die namens de personeelsfractie in de BAC zitting neemt en zelf op z’n weblog pleit voor ‘diversiteit: niet alleen mooie woorden maar actie’ – is de reden voor deze voordracht dat er vanuit de personeelsfractie (zes mannen, drie vrouwen) geen vrouwen waren die hierin interesse hadden. Dat is natuurlijk een bijzonder zwak argument: de universiteitsraad mag immers ook personen voordragen die niet in de universiteitsraad zitten. En er zijn voldoende vrouwen binnen onze universiteit die daar uitstekend (en waarschijnlijk zelfs beter) geschikt voor zijn.
Ik roep de universiteitsraad dan ook op om de twee mannelijke kandidaten terug te trekken en twee vrouwelijke kandidaten voor te dragen. Neem als universiteitsraad zelf de verantwoordelijkheid voor een diverse commissie en geef daarmee het goede voorbeeld aan de Raad van Toezicht. Om met Casper Albers’ eigen woorden te spreken: ‘Niet alleen mooie woorden, maar actie!’
Martijn Wieling is UD Informatiekunde (oud-universiteitsraadslid voor de studentgeleding, VOS-fractie 2003-2004)