‘RUG is geen woningcorporatie’

‘Ik schaam mij’, zei student Gijs Altena vorige week in een opiniebijdrage op Ukrant.nl, doelend op de huisvestingsproblemen onder internationals in Groningen. Medestudent Pieter Polhuis volgt met verbazing en irritatie de discussie.
Door Pieter Polhuis

Ik zit momenteel op het continent Afrika in Uganda aan mijn ontbijt, wachtend op mijn vlucht naar Nairobi, en ik volg de discussie over de huisvesting van internationale studenten in Groningen. De toon lijkt te zijn dat het belachelijk is hoe de internationale studenten worden gehuisvest. Mijn mond valt open van verbazing.

Studeer ik aan de RUG of aan Lefier?

Ik heb altijd gedacht dat de universiteit de taak had om studenten op te leiden tot academici. Blijkbaar wanneer een internationale student zich aanmeldt voor een opleiding en te belazerd is om zich te verdiepen in de Groningse huisvesting, moet de universiteit zich in allerlei bochten wringen om deze studenten op te vangen. En het mooie hiervan is: het gaat op de rekening van de Nederlandse student. Rechtvaardig, toch?

Geklaag

Waarom wordt er geklaagd over de opvang die internationale studenten krijgen?

Oké, de universiteit probeert te laveren tussen de verschillende belangen van partijen in de universiteitsraad, die vinden dat iedereen maar gewoon alles moet kunnen krijgen zonder dat er wordt afgevraagd wat de verantwoordelijkheid is van de internationale student. En dan is de opvang niet goed, dus die moet beter.

Deze houding is, naast dat het ontzettend irritant is, ook gevaarlijk voor het ontwikkelen van academische kritische mentaliteiten van deze nieuwe studenten. Wanneer je toegeeft aan studenten die hier komen en (onterecht) verwachten dat de universiteit opvang biedt, en de universiteit dat vervolgens doet en mogelijkerwijs deze verbetert, dan krijg je verwende studenten zonder verantwoordelijkheidsgevoel.

Werkhouding

In mijn ogen niet de gewenste werkhouding om de uitdagingen in de wetenschap en in de samenleving te overwinnen. Misschien zijn de reacties van de studentenpartijen nog bezwaarlijker. Je zou toch verwachten dat de crème de la crème van de studentengemeenschap de begrippen verantwoordelijkheid, kritisch denkvermogen en rechtvaardigheid zouden begrijpen.

Ik kan zo nog wel even doorgaan. Wat ik probeer te zeggen: internationale studenten zijn van harte welkom en zij verrijken onze stad met hun cultuur en kennis, maar dat betekent niet dat de Nederlandse student moet betalen voor hun huisvesting. Laten we de universiteit niet afleiden van haar kerntaak. De universiteit is namelijk geen woningbouwcorporatie.

Pieter Polhuis zat in het academisch jaar 2016-2017 in de universiteitsraad voor studentenpartij Lijst Sterk

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties