Op stap met met negen vrouwelijke RUG-iconen

Van de inschrijving van Aletta Jacobs in 1871 tot het hoogleraarschap van Tine Tammes in 1919: er zijn talloze verhalen te vertellen over vrouwen aan de RUG. Historici Sanne Meijer en Iris van den Brand stelden daarom een stadswandeling samen waarbij je in de voetsporen treedt van negen ‘eerste vrouwen’ aan de universiteit. UKrant wandelde mee met Meijer.

Wil je ook op pad? Download de wandeling hier.

English

3 REACTIES

  1. Ja, Marie Loke hield haar oratie in Sociëteit de Harmonie. Maar die was toen natuurlijk niet gevestigd in de Kreupelstraat, maar aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat – in wat nu nog steeds het Harmoniecomplez heet. Beetje onnauwkeurig, dames.

  2. Ik vergat nog het mooie boek van Jaqueline Kampman over Magna Pete te noemen en het doorwrochte onderzoek van Ida Stamhuis naar Tine Tammes.

  3. Het is goed werk wat Sanne Meijer en Iris van den Brand doen, maar zij mogen niet steeds herhalen dat zij de eersten zijn die zich met de geschiedenis van vrouwen aan de RUG bezighouden. Onderzoekers als Inge de Wilde, Mineke van Essen, ikzelf en anderen zijn hun voorgegaan. Door ons niet te noemen en steeds hun pionierswerk te benadrukken herhalen zij het mechanisme dat feministische historici hebben blootgelegd: vrouwen waren er wel in het verleden, maar zij werden heel vaak uit de verhalen over het verleden weggelaten. Ik denk dat het sterker is om te laten zien dat jullie op de schouders van velen staan en dat er gelukkig tegenwoordig meer vraag is naar deze verhalen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in