Onder de zon loskomen van werkmail en WhatsAppgeleuter

Columnist Wilma Heesen zit ‘as we speak’ ergens onder de zon bij een zwembad. Maar hoe kom je los van je werkmail en al dat getetter op WhatsApp?

Zomaar buiten de zomermaanden om twee weken ‘out of office’. Dat is mijn status op dit moment. Wat te doen met alle megabytes die over de digitale snelweg mijn postvak in worden geslingerd?

De eerste optie is de mailbox schoonhouden. Dan heb je tenminste niet zo’n achterstand als je thuiskomt. Wel een hoop frustratie in die vakantie over wankele wifipunten en spetterende badgasten. Geen goede optie voor even afstand nemen, lijkt mij.

De tweede optie is gewoon lekker vakantie houden. Zo ontspannen thuiskomen dat je even weer moeten nadenken wat je nieuwe wachtwoord ook alweer was. En dan, bam! Minimaal 120 ongelezen mails voor de kiezen op de avond voor je eerste werkdag. Je komt net wat minder uitgerust op je eerste maandag weer op je werkplek.

Krijg ik niet veel meer stress van gemiste deadlines, FOMO en potentieel chagrijn?

De laatste optie is er één die ik ambieer. Dat is een zeer duidelijke auto-reply dat alle mail die binnenkomt in de vakantieperiode niet wordt gelezen en wordt weggegooid. Als iemand na de vakantie contact met je wilt, kan er dan gemaild worden.

Durf ik, met mijn calvinistische arbeidsethos, het aan om dit toe te passen? Krijg ik niet veel meer stress van een geweten vol mogelijk gemiste deadlines, FOMO en potentieel chagrijn van mensen om mij heen? De sociale acceptatie van deze optie is zeker nog geen gemeengoed in Nederland. Dat betekent niet dat het niet een goed moment is om het eens ter discussie te stellen. We verwachten min of meer dat iemand bijgelezen is op dag één na de vakantie.

Ik heb besloten maar eens een pilot te doen deze weken. In pilots kan namelijk bijna alles. Frustraties van mensen die mij nogmaals moeten mailen, zal ik meenemen in de evaluatie.

Ik heb weinig boodschap aan berichten over verloren katten, lunchpauzes en verjaardagfelicitaties

Maar met alleen deze pilot ben ik er nog niet, in het totale loskomen. De grootste uitdaging zit niet in de mail, maar in al die dagelijkse appjes en notificaties. Tijdens mijn vakantie heb ik weinig boodschap aan berichten over verloren katten in de buurt, lunchpauzes en verjaardagfelicitaties in groepsapps.

Hoe zet ik mijn WhatsApp op vakantiestand, zodat ik geen berichtjes zie? Ik ben eens gaan speuren en wat blijkt: WhatsApp kent geen vakantiestand. Wel een archief waarin je alle gesprekken kunt plaatsen en notificaties kunt uitzetten zodat het net lijkt alsof je geen berichtjes krijgt. Maar die krijg je dus wel. Mijn gouden formule voor het loskomen van Whatsappgeleuter is het aanzetten van een archief + zelfbeheersing – FOMO.

Met m’n autoreply aan en het WhatsApparchief geactiveerd, weet ik zeker dat ik over twee weken weer goed gereset thuiskom. Een goede start om de focus vast te houden en het brokkelbrein tot een minimum te beperken. Minder afleiding van berichtjes en geen uitpuilende inbox. Reageren op deze column kan weer vanaf 8 mei. Uiteraard fysiek, locatie ADL1.

Tot ziens!

WILMA HEESEN

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties