Als Elmer Sterken echt kan voorspellen, krijgt de RUG er binnenkort een nieuwe Nobelprijswinnaar bij. Fijntjes herinnerde hij een bomvolle Martinikerk eraan dat hij vijf jaar geleden, tijdens de viering van 400-jarig bestaan van de RUG, voor die gelegenheid Ben Feringa had gevraagd een lezing te geven.
‘Niet wetende dat Ben Feringa daarna de Nobelprijs zou krijgen. Nu heb ik Cisca Wijmenga gevraagd…’ zei Sterken en zweeg veelbetekenend.
Toonaangevend
Je weet maar nooit. Cisca Wijmenga (1964), hoogleraar humane genetica, ging in 1983 aan de RUG studeren en is nu een vooraanstaand en toonaangevend wetenschapper. Voor haar werk ontving zij in 2015 de Spinozapremie, de belangrijkste Nederlandse onderzoekprijs. En is ze sinds vrijdag ook de 293-ste en eerste vrouwelijke rector van de RUG.
In de Martinikerk hield zij, gestoken in een nieuwe toga en met ambtsketen, een academische lezing over hoe bacteriën onze gezondheid kunnen bedreigen, maar ook beschermen. Maar bovenal maakte ze zich sterk voor academische vrijheid, én voor luisteren naar elkaar. ‘If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together‘, zo haalde ze een Afrikaans spreekwoord aan.
Fantastische academische zitting van de @univgroningen in de @Martinikerk #RUG405 – twee eredoctoraten – Titia de Lange en Philipp Blom – en de rectoraatsoverdracht naar @wijmenga_cisca pic.twitter.com/ks29pM0r73
— Elmer Sterken (@elmersterken) 15 juni 2019
Eredoctoraten
De laatste officiële daad van Sterken als rector was de uitreiking van twee eredoctoraten, aan Philipp Blom en Titia de Lange. De Lange kreeg haar opleiding in Nederland en is tegenwoordig directeur van het in New York gevestigde Anderson Center for Cancer Research en hoofd van het Laboratory Cell Biology and Genetics aan Rockefeller University.
Ze droeg het eredoctoraat op aan Aletta Jacobs, voorvechtster van vrouwenemancipatie en de eerste vrouwelijke student in Nederland, aan de RUG.
‘Chaotisch leven’
Hoogleraar, filosoof, historicus, vertaler, schrijver en freelance-journalist Philip Blom (Wenen) vertelde in zijn toespraak over de ‘kracht van verhalen die richting geven aan ons chaotische leven’.
Als ‘public intellectual’ liet hij ook een waarschuwing horen, over de klimaatverandering. ‘Wij staan niet boven de natuur, de natuur heeft ons niet nodig’, zei Blom. ‘Deze generatie beslist over hoe het zal gaan met alle generaties die na ons komen.’
Interview met Cisca Wijmenga
UKrant publiceert maandag 17 juni een uitgebreid interview met Cisca Wijmenga, de eerste vrouwelijke rector van de RUG. Daarin vertelt ze onder meer: ‘Een universiteit is natuurlijk een mammoettanker. Ik moet dan ook niet de illusie hebben dat ik alles ga veranderen.’
(NASCHRIFT REDACTIE: Het aantal genoemde rectoren in de kop (292) leidt tot verwarring. Door de eeuwen heen hebben meerdere personen meer dan eens de functie van rector magnificus bekleed, en daar is het aantal van 292 op gebaseerd. Worden die ‘dubbelfuncties’ niet meegeteld, dan is Elmer Sterker de 229-ste rector en Cisca Wijmenga de 230-ste)