De financiële toekomst van de RUG is hoogst onzeker. Door onder meer oplopende energiekosten, een tegenvallende tegemoetkoming van het Rijk en dalende studentenaantallen vreest de universiteit grote problemen.
‘De universiteit wordt geconfronteerd met een behoorlijk aantal tegenvallers en die lijken allemaal tegelijk te komen’, zegt collegevoorzitter Jouke de Vries.
De energieprijzen schieten omhoog en er zijn minder studenten dan verwacht. De maatregelen op het gebied van internationalisering zijn nog niet definitief, maar zullen ook invloed hebben. Het zijn een aantal van de tegenvallers waarmee de uni zich geconfronteerd ziet.
Nieuwe cao
Ook de nieuwe cao (9 procent loonsverhoging) speelt een grote rol. Die kost de uni zo’n 44 miljoen; ongeveer de helft ervan wordt gecompenseerd in de rijksbijdrage.
De Vries: ‘Het verschil moet dus elders worden gevonden. De toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Het zijn flinke ontwikkelingen die op ons afkomen en daar moeten we ons op voorbereiden.’
Vacaturestop
Het universiteitsbestuur informeerde alle faculteiten in de zomer over de situatie en vroeg hen naar mogelijkheden om de tekorten op te vangen en zoveel mogelijk geld te besparen.
De eerste gevolgen van deze boodschap zijn al merkbaar, zoals bij de Faculty of Science and Engineering (FSE). Daar heeft het faculteitsbestuur een vacaturestop ingesteld tot in ieder geval eind van dit jaar. Er worden geen nieuwe mensen aangenomen en waar mensen uitvallen, kunnen posities niet zomaar opnieuw worden ingevuld.
Kritiek
Er klinken ook kritische geluiden over de aankondiging door de universiteit. Zo vindt vakbond FNV het onterecht dat de afgesproken loonsverhoging mede als reden wordt aangemerkt. De universiteit had immers inbreng in het maken van die afspraak, stelt de vakbond.
De onderhandelingen voor de zomer duurden lang, omdat werkgeversorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) wachtte op bericht uit Den Haag over het beschikbare geld.
‘Als de RUG nu echt van mening is dat zij mede door de afspraken gemaakt in de cao in financieel zwaar weer terecht komt, dan had zij dit eerder aan haar onderhandelaar (UNL) kenbaar kunnen maken’, schrijft de vakbond.