De financiële toekomst van de RUG is hoogst onzeker. Door onder meer oplopende energiekosten, een tegenvallende tegemoetkoming van het Rijk en dalende studentenaantallen vreest de universiteit grote problemen.
‘De universiteit wordt geconfronteerd met een behoorlijk aantal tegenvallers en die lijken allemaal tegelijk te komen’, zegt collegevoorzitter Jouke de Vries.
De energieprijzen schieten omhoog en er zijn minder studenten dan verwacht. De maatregelen op het gebied van internationalisering zijn nog niet definitief, maar zullen ook invloed hebben. Het zijn een aantal van de tegenvallers waarmee de uni zich geconfronteerd ziet.
Nieuwe cao
Ook de nieuwe cao (9 procent loonsverhoging) speelt een grote rol. Die kost de uni zo’n 44 miljoen; ongeveer de helft ervan wordt gecompenseerd in de rijksbijdrage.
De Vries: ‘Het verschil moet dus elders worden gevonden. De toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Het zijn flinke ontwikkelingen die op ons afkomen en daar moeten we ons op voorbereiden.’
Vacaturestop
Het universiteitsbestuur informeerde alle faculteiten in de zomer over de situatie en vroeg hen naar mogelijkheden om de tekorten op te vangen en zoveel mogelijk geld te besparen.
De eerste gevolgen van deze boodschap zijn al merkbaar, zoals bij de Faculty of Science and Engineering (FSE). Daar heeft het faculteitsbestuur een vacaturestop ingesteld tot in ieder geval eind van dit jaar. Er worden geen nieuwe mensen aangenomen en waar mensen uitvallen, kunnen posities niet zomaar opnieuw worden ingevuld.
Kritiek
Er klinken ook kritische geluiden over de aankondiging door de universiteit. Zo vindt vakbond FNV het onterecht dat de afgesproken loonsverhoging mede als reden wordt aangemerkt. De universiteit had immers inbreng in het maken van die afspraak, stelt de vakbond.
De onderhandelingen voor de zomer duurden lang, omdat werkgeversorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) wachtte op bericht uit Den Haag over het beschikbare geld.
‘Als de RUG nu echt van mening is dat zij mede door de afspraken gemaakt in de cao in financieel zwaar weer terecht komt, dan had zij dit eerder aan haar onderhandelaar (UNL) kenbaar kunnen maken’, schrijft de vakbond.
Echt te flauw voor woorden om loonafspraken hierin te betrekken. Daar heb je toch zelf voor getekend?!
In 2021 waren er te veel studenten en nu zijn er zogenaamd weer te weinig. Er is gewoon totaal geen visie vanuit de Rug. Een beetje minder studenten is goed voor de leefbaarheid van Groningen. Daarnaast is het goed voor Nederland dat niet iedereen een wetenschappelijke opleiding volgt. Maar die cultuuromslag durft de Rug niet te maken.
Zo lang de universiteit nog allemaal diversiteitsworkshops, themamaanden en campagnes kan organiseren, en ook “diversity officers” aanstelt, weet je dat er nog geld genoeg (of te veel) is. Laat de universiteit zich weer op haar kerntaken focussen.
Goed idee! En bij de UK valt zeker ook nog het een en ander te bezuinigen.
Beste Anoniem,
Het gebrek aan logica en inzicht in wetenschap dat blijkt uit je bijdragen, het feit dat je de rol van universiteiten als onderwijsinstellingen miskent, tezamen met het feit dat je alleen anoniem reageert, is voor mij aanleiding je uit te nodigen voor een gesprek. Mijn volledige naam staat bij deze bijdrage; mijn emailadres is te vinden op de universitaire website. Als (alfa) wetenschapper hoop ik op een inhoudelijke gedachtenwisseling.
Ik snap het niet: het onderwijs is openbaar, de universiteit ook, zelfs een Rijks-universiteit. En toch wil het Rijk maar de helft van de loonsverhoging betalen? En vraagt de uni de andere helft ergens vandaan te halen? Ik snap het niet.
(Transparantie over de geldstromen zou mooi zijn, maar dat schijnt voor de RUG een probleem te zijn. Waarom eigenlijk? Ik snap het niet.)
Begroting en jaarverslag is allemaal gewoon openbaar, dus voordat je inderdaad iets kan snappen zou ik je aanraden ook daadwerkelijk te lezen, beste ‘lezer’
Geef het een oplossing, of salarissen moet men zwaar gaan belasten. Of de salarissen liggen daar allemaal veel te hoog. Vraagt men te veel, dan staat men niet meer stil bij de impact op zijn of haar buurman of buurvrouw. Het is een potje met geld, je moet het geld verdelen of delen. Of het is de voedselbank of de term kinderontbijtjes. .. ik ben het zat, ik ben het beu…
Als je een mooie, klassieke universiteit helemaal wilt uithollen, en je wordt niet gehinderd door enige visie, moet je dat zeker doen. Bedenk wel dat wat verdwijnt waarschijnlijk nimmer meer terugkeert. Gelukkig hoorde ik collegevoorzitter Jouke de Vries laatst in een raadsvergadering ongeveer het tegenovergestelde zeggen: “Wat zou het toch mooi zijn als een academie als Minerva ook tot de universiteit zou kunnen behoren.”
Oh, het reduceren van de omvang van alfa faculteiten is wel degelijk een vorm van visie hoor – gewoon eentje die de gemiddelde alfa niet aan staat. Ze zijn al honderden jaren oververtegenwoordigd in bestuurlijke functies en hameren steeds op het belang van hun vakgebieden, maar toch lukt het de alfa’s maar niet om grote wetenschappelijke doorbraken te realiseren. Dan moeten we toch concluderen dat we meer hobbyisme dan wetenschap financieren, en in een systeem waar we qua financiering afhankelijk zijn van belastinggeld dan smeekt dat wel om een verklaring waarom er zo ontzettend veel geld in dit soort faculteiten wordt gepompt. We ontkomen gewoon niet aan krimp voor deze vakgebieden. Laat de echte waarde zich nu maar eens bewijzen (de waarde is er wel, maar is lager dan het huidige budget) door externe geldstromen te vinden – dan weten we zeker dat er maatschappelijke vraag is.
Ja, als je inderdaad stopt met investeren in alfa hou je in de toekomst een heleboel mooie uitvindingen over zonder maatschappij die er wat aan heeft. Laat die betà’s maar kwijlen en spelen in hun weggestopte labaratorium terwijl de rest van maatschappij de wereld draaiende houdt.
Begrijp me niet verkeerd, zonder bèta’s komen de alfa’s ook niet vooruit, dus laten we het vooral houden zoals het nu is, in balans.
Toch maar snijden in de te grote alfa faculteiten, conform commissie van Rijn, i.p.v. de rekening uit te smeren over de universiteit als geheel.