Met vuurkorven en hometrainers houden we de RUG warm

Vier kleuren op de RUG om de ernst van corona aan te geven? Dan ook vier kleuren voor de energiecrisis, stelt student-columnist Bauke van der Kooij voor. Hoe? Hij legt het hier haarfijn uit.

Mocht het coronavirus weer opleven, dan is de universiteit goed voorbereid. Er zijn vier scenario’s (donkergroen, groen, oranje en rood) en dus ook vier verschillende pakketten van maatregelen, al naargelang hoe het gaat met de hoeveelheid besmettelingen.

Maar we hobbelen van crisis naar crisis, en ondertussen hebben we met de energiecrisis al weer een veel prominentere crisis dan de coronacrisis. Zeker als we de mail van de universiteit moeten geloven waarin staat dat de kachel omlaag gaat, we comforttijden krijgen en we vooral een extra trui moeten aantrekken.

Hoe die crises (of crisissen) zich tot elkaar verhouden, is dan wel weer lastig. Het is handig om ook de energiecrisis ook vier kleuren geven, maar scenario’s en kleurcodes werken alleen als er maar één duidelijk systeem is. Een stoplicht werkt alleen als groen ook daadwerkelijk groen is, en je daarna niet nog een ander stoplicht hebt dat het tegenovergestelde vertelt.

Bij oranje-oranje mag de helft van de ramen open (de dag er na de andere helft)

Om dat op te lossen, kunnen we wel een mooie matrix maken: een corona-energie-crisis-matrix, bij gebrek aan een beter woord. Die geeft dan aan welke kleurcodes welke maatregelen hebben. Een paar voorbeelden zullen ongetwijfeld helpen.

Neem nou de ramen. In een oranje coronakleur is het handig om de ramen open te houden om te zorgen voor ventilatie. Maar in een oranje energiekleur zou het handiger zijn om de ramen te sluiten, omdat daardoor alle warmte ontsnapt.

Bij oranje-oranje mag daarom de helft van de ramen open (waarbij, de dag er na, de andere helft van de ramen open mag). Verandert energieoranje in energierood, dan mag slechts nog een kwart van de ramen open.

En dan de studentenaantallen per ruimte. Tot coronaoranje worden de normale aantallen per ruimte gebruikt (zonder afstand). Komt daar echter energieoranje of energierood bovenop, dan worden de aantallen per ruimte verdubbeld en kan de verwarming twee graden omlaag – de lichaamswarmte van een verdubbeling in studentenaantallen moet dan zorgen voor een hogere temperatuur.

Verandert coronaoranje in coronarood, dan worden de aantallen per ruimte weer verlaagd, maar worden hometrainers geplaatst in de collegezalen om warmte te produceren.

Zo kunnen open haarden worden aangestoken, of vuurkorven geplaatst om hitte te genereren

Tot slot, een laatste voorbeeld: de CO2. Lange tijd hebben we op de RUG van die CO2-meters gehad die een indicatie geven van de luchtkwaliteit. Maar hebben we te maken met een energierode situatie, dan kunnen alternatieve energiebronnen worden aangeboord die in het geval van een coronagroene situatie de coronakleuren mogen overrulen.

Zo kunnen in de collegezalen open haarden worden aangestoken, of worden vuurkorven geplaatst om hitte te genereren. Paradoxaal genoeg worden mondkapjes, ondanks de coronagroene situatie, wel aangeraden vanwege alle roetdeeltjes.

Ik begrijp dat dit best even verwarrend is. Gelukkig worden bij elke ingang van de RUG-gebouwen stoplichten opgehangen die aangeven wat de kleurcodes van die dag zijn, en de volledige kleurenmatrix zal binnenkort ook wel via de mail verschijnen.

Dus geen paniek en bedenk je dat we het met z’n allen moeten doen: alleen samen krijgen we de winter onder controle.

BAUKE VAN DER KOOIJ

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties