Met het nieuwe kabinet wacht de universiteit een ‘perfect storm’

Nederland heeft (bijna) een nieuwe regering. Maar het zal niet de regering zijn waar studenten veel plezier van zullen hebben, voorspelt columnist Bauke van der Kooij.

Van de meeste dingen zegt men: de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Maar het kan toch bijna niet anders of de plannen van de nieuwe regering leiden tot nog verdere uitholling van het hoger onderwijs en het welzijn van de student.

Jarenlang was het al matig gesteld met het welzijn van studenten, zeker na corona. Alle plannen van het coalitieakkoord zullen een nieuwe klap zijn. Nog meer zal de universiteit veranderen in een puntenmachine waar studenten in een mal gedrukt worden om er zo snel mogelijk met een diploma weer uitgedrukt te worden.

Een likje VVD-efficiëntie en rendementsdenken, het anti-internationals-sentiment van NSC en de verdere PVV- en BBB-drek en je hebt een ­perfect storm.

Langer studeren? Dacht het niet, dat gaat je geld kosten. Extra ontwikkeling? Ho maar!  Cultuur? Niet belangrijk, dus daar ga je meer belasting over betalen. Tenzij je naar de dierentuin wil, want dat is wel een prioriteit.

Maar verder zal elke afwijking van nominaal studeren en dingen ondernemen naast je studie keihard afgestraft worden. Het studentenleven (cultureel erfgoed sinds 2016) zal het zwaar te verduren krijgen.

Langer studeren? Dacht het niet. Extra ontwikkeling? Ho maar!  Cultuur? Niet belangrijk

Daarnaast wordt ook de puntenmachine niet optimaal uitgerust, want met verdere bezuinigingen op de universiteit zal met minder geld, tijd en werknemers de kwaliteit van onderwijs ook onder druk staan.

En wat te denken van het plan om veel Engelstalige opleidingen niet meer aan te bieden? De RUG telt veel internationale experts, maar welke positie nemen zij straks in op een zo goed als Nederlandstalige universiteit?

Schrijnend is vooral dat het juist de kwetsbare studenten zijn die hier onder lijden. Studenten die te kampen hebben met mentale of fysieke klachten, met ouders met een laag inkomen of met allerhande zorgtaken zullen het hardst geraakt worden.

Zij kunnen niet wat de student met de rijke ouders wel kan en voor wie een jaartje extra studeren geen probleem is. Een studentenleven zonder stress zal weer een voorrecht voor de welvarende Nederlander worden.

Goed gedaan, Nederland. Massaal stemmen op partijen die domme populistische termen uitkramen, en dit is wat je krijgt: een verschraling van het hoger onderwijs in Nederland en vier spijkers aan de doodskist van het studentenwelzijn.

Behalve als je geld hebt, natuurlijk. Dan kan het alleen maar goed gaan.

BAUKE VAN DER KOOIJ

7 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

7 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties