Met een clown erbij, wordt iedereen blij

De RUG heeft van alles geprobeerd om de mentale gezondheid van studenten te verbeteren, maar vergeefs. Columnist Bauke van der Kooij ziet het laatste redmiddel: de universiteitsclown.

Wie dacht dat studenten enkel tijdens de coronapandemie te kampen hadden met mentale gezondheidsklachten, heeft het mis. Keer op keer wijzen peilingen en onderzoeken uit dat het welzijn van studenten na de coronapandemie slechts in beperkte mate verbetert.

Ondanks dat het onderwerp hoog op de agenda van de universiteit staat en er voldoende aandacht aan wordt besteed (denk aan cursussen, workshops, studentenpsychologen, mentoren en buddyprojecten), lijkt het niet genoeg. Tijd om het over een andere boeg te gooien.

Zo ingewikkeld is het ook niet. Faculteitskat Doerak bewees eerder al dat het niet zo moeilijk is om studenten op te vrolijken. Maar goed, een kat kun je als universiteit niet aanschaffen. Een clown wel.

Zelfs als je clowns niet leuk vindt (en die kans is reëel), zal die tijdens de tentamenweken toch een lach op je gezicht toveren. Hoe gestrest je ook bent, als een clown op een driewieler je studieruimte binnen fietst, zul je ongetwijfeld (al is het maar even) niet nadenken over je moeilijke tentamen.

Moet je even huilen? Geen zorgen, de clown trekt zo één (of honderd) zakdoekjes uit je borstzak. En met een trits aan ballonen op zak vouwt-ie zo een ballonhond voor je.

De hofnar kon ook ongestoord tegen heersende opvattingen ingaan

De clown kan bovendien (aldus wetenschappelijk onderzoek) zorgen voor nieuwe creatieve inzichten door een andere kijk te bieden op dingen. Zit je tussen het studeren muurvast, de clown zorgt dat je met hernieuwde inzichten weer positief door kunt gaan met studeren.

De voordelen van de clown gaan verder dan individueel welzijn. De (traditionele) functie van de hofnar was ook om ongestoord tegen heersende opvattingen in te gaan, zonder daarbij het risico te lopen gestraft te worden. In het toch al verhitte debat, kan de clown zorgen voor wat bekoeling en het bespreekbaar maken van datgene wat tot dan toe onbespreekbaar is.

Nu hoor ik je denken: ‘Ja, maar ik haat clowns’. En dat snap ik. Toch is het goed om de clown een kans te geven: met zijn rode neus zal de clown jou steunen op je meest kwetsbare momenten, dus dan verdient de clown ook jouw steun. 

In een verder donkere wereld zijn humor en lichtvoetigheid belangrijke eigenschappen. In plaats van voeding te geven aan meer zwaarte, kan de clown juist zorgen voor licht in de duisternis. Alle voorgaande pogingen van de universiteit hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Er zit dus maar één ding op: geef de clown een kans.

BAUKE VAN DER KOOIJ

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties