Studenten
Foto’s Reyer Boxem

Emily en Spencer

‘Oh nee, peper in de zoutmolen!’

Foto’s Reyer Boxem
Eten met je huisgenoten, vaak een dagelijks terugkerend ritueel. Wie eet er mee, wie maakt het en vooral: wat? UKrant neemt een kijkje in de pannen en proeft de sfeer in huis. Dit keer: Emily en Spencer.
15 september om 11:14 uur.
Laatst gewijzigd op 26 september 2022
om 12:35 uur.
september 15 at 11:14 AM.
Last modified on september 26, 2022
at 12:35 PM.
Avatar photo

Door Ana Tudose

15 september om 11:14 uur.
Laatst gewijzigd op 26 september 2022
om 12:35 uur.
Avatar photo

By Ana Tudose

september 15 at 11:14 AM.
Last modified on september 26, 2022
at 12:35 PM.
Avatar photo

Ana Tudose

Emily en Spencers falafelwraps

tortillawraps
falafel
gemengde sla
koriander
munt
bosui

Voor de guacamole:

2 avocado’s
1 kleine ui
4 teentjes knoflook (Emily houdt van ‘knoflokig’)
1 chilipepper
1 kleine tomaat
Een halve limoen
zout 
peper

Snijd de avocado’s in stukjes en verwijder de pitten. Doe de stukjes in een schaal en prak ze met een vork. Snijd de ui, knoflook, chilipeper en tomaat in kleine stukjes. Doe ze in de schaal met de avocado en meng goed door elkaar. Pers de halve limoen boven de schaal uit. Voeg peper en zout naar smaak toe. 

Snijd voor de garnering de koriander, munt en bosui fijn en serveer ze in aparte bakjes, samen met de gemengde sla. 

Zet een koekenpan op het vuur met een scheur olie erin en laat 3 minuten opwarmen. Frituur de falafelballetjes ongeveer 2 minuten per kant, totdat ze knapperig zijn. Haal de balletjes uit de pan en serveer.

‘Waar is Adriano? Hij zou de koriander en de bosui meenemen’, zegt Emily terwijl ze op haar telefoon kijkt of hij haar geappt heeft. ‘Je weet toch hoe dat gaat met Italianen…’, antwoordt haar vriend Spencer met een schalkse grijns. Hun gezamenlijke vriend Olaf haalt lachend zijn schouders op. ‘Adriano is altijd fashionably late’, legt hij uit. Maar wanneer Adriano dan toch arriveert, heeft hij de benodigde ingrediënten bij zich, plus een bosje munt. 

En dus kan het koken beginnen in Emily en Spencer’s bescheiden huisje in de Nieuwe Blekerstraat. Beide gasten helpen mee en maken de guacamole. Adriano snijdt de tomaten, Olaf hakt de chilipeper fijn. 

Te veel wiet

De gastheer en -vrouw hebben elkaar drie jaar geleden in Groningen ontmoet en woonden  hiervoor allebei in internationale studentenhuizen. ‘Ik woonde in een studentenhuis waar ik de keuken en badkamer met vijf anderen deelde’, zegt Spencer. Het was niet het schoonste huis, of het stilste. ‘De vaat stond heel lang in de gootsteen en overal stonden spullen. Mensen kwamen in de vroege ochtend met veel herrie thuis. En we rookten met z’n allen te veel wiet.’ 

Emily woonde in maar liefst vijf verschillende huizen. In een ervan organiseerden de meiden soms een huisfeest, en dat vond Emily helemaal niet erg. ‘Aan het eind van een drukke en vermoeiende dag op de universiteit was het altijd fijn om even los te kunnen gaan.’ 

Maar een paar maanden geleden besloten ze dat ze er genoeg van hadden en verhuisden met z’n tweetjes naar een appartement, zodat ze van hun privacy kunnen genieten. Toch hebben ze graag mensen bezoek, zoals Adriano en Olaf. En het diner is een prima gelegenheid om bij te praten en met elkaar te dollen.

Vogelpoep en sigaretten

Het appartement is niet erg groot, maar ruim genoeg voor twee mensen die samenwonen. De keuken komt uit op de woonkamer, waar een grote eettafel staat. Een steile trap leidt naar de slaapkamer. En op het balkon grijpt een plant zich vast aan alles waar hij bij kan komen. Hij stak daar zijn kop op toen het stel in de zomer weg was. ‘Volgens mij kun je er bier van maken’, zegt Emily. ‘We zouden het op Marktplaats kunnen verkopen als ‘echte Groningse bierhop’’, grapt Spencer. ‘Maar het smaakt naar vogelpoep en sigaretten.’ 

Het zou te veel tijd kosten om de falafel te maken

Naast een tweedehands relaxfauteuil tegenover de tv verraden drie kleurige, goed onderhouden gitaren de aanwezigheid van een muzikant in huis. Ze zijn van Spencer. Melancholiek vertelt hij dat hij in een band zat die in muziekcafé Lola speelde, totdat de zaak vanwege corona definitief de deuren sloot. Dan roept hij: ‘Adriano, wanneer gaan we nou eens die band beginnen?’  

Zijn vriend antwoordt met een wedervraag: ‘Wat zeggen jullie ervan om na het eten naar de Zolder te gaan voor live jazz?’ ‘Jaaaah!’ schreeuwt Spencer. ‘Waarom niet, dat kunnen we best eens proberen’, zegt Olaf. Emily doet enthousiast mee. ‘Ik ben er ook wel voor in, ik heb alle voorbereidingen voor de colleges van morgen al af.’ 

Albert Heijn

De grote ramen en de jazz op de achtergrond zorgen voor een gezellige sfeer die helemaal past bij Emily en Spencer. In de kleine keuken moet Emily op haar tenen staan om bij het bovenste kastje te kunnen en ze perst zichzelf tussen Spencer en Adriano. Uiteindelijk lukt het haar om de donkerblauwe borden te pakken en ze laat zich weer naar beneden zakken. Dan kijkt ze naar Spencer: hun blikken kruisen elkaar en ze lachen naar elkaar zoals verliefde jonge stelletjes dat doen.  

Spencer bakt de falafelballetjes in een koekenpan voor een knapperige bite. ‘We hebben de falafel gewoon bij de Albert Heijn gekocht’, bekent Emily. ‘Anders zou het te veel tijd kosten.’ De tijd vliegt als je allebei studeert en bijbaantjes hebt.

‘Oh nee, ik heb de peper in de zoutmolen gedaan’, roept Spencer vanuit de keuken. Zijn vrienden lachen, maar dan besluiten ze dat het eigenlijk wel efficiënt is om zo’n kruidenmix te maken. Perfect voor de guacamole Als alles op tafel staat, wordt het stil en de wrap, de knapperige falafelballetjes, de guacamole en alle andere ingrediënten zijn binnen de kortste keren op.

Foto Reyer Boxem

Engels