Studenten
Foto’s Zuzana Ľudviková

Huize Lytse Stientsjes

‘Ik ben vergeten de oven aan te zetten’

Foto’s Zuzana Ľudviková
Eten met je huisgenoten, vaak een dagelijks terugkerend ritueel. Wie eet er mee, wie maakt het en vooral: wat? UKrant neemt een kijkje in de pannen en proeft de sfeer in huis. Dit keer bij Huize Lytse Stientsjes.
29 november om 11:48 uur.
Laatst gewijzigd op 29 november 2022
om 17:22 uur.
november 29 at 11:48 AM.
Last modified on november 29, 2022
at 17:22 PM.
Avatar photo

Door Julianne Veltman

29 november om 11:48 uur.
Laatst gewijzigd op 29 november 2022
om 17:22 uur.
Avatar photo

By Julianne Veltman

november 29 at 11:48 AM.
Last modified on november 29, 2022
at 17:22 PM.
Avatar photo

Julianne Veltman

Champignonsoep en fish and chips à la Huize Lytse Stientsjes

Voor 6 personen

Champignonsoep:

2 uien
heel veel knoflook
500 gram champignons
50 gram boter
bloem
1 liter water
2 bouillonblokjes
200 ml kookroom
1 theelepel tijm
peper en zout

Fish and chips met doperwtenpuree:

6 lekkerbekjes
6 stukjes citroen
ravigotesaus of tartaarsaus
1 zak ovenfriet
750 gram doperwtjes
1 halve ui
2 theelepels mosterd

De soep: Snipper de uien en knoflook en snij de champignons in plakjes. Los de bouillon op in het water. Fruit de ui en knoflook in de pan met een beetje boter en voeg vervolgens de champignons toe. Daarna kan de tijm erbij en voeg je de rest van de boter toe. Voeg na 5 minuten de opgeloste bouillon en laat dit 10 minuten koken. Zet het vuur uit en voeg de kookroom toe. Breng op smaak met wat peper en zout.

De fish and chips: Bak de lekkerbekjes en patat volgens aanwijzingen op de verpakking in de oven. Serveer de vis met partjes citroen en ravigote- of tartaarsaus. 

Kook de doperwten. Fruit de ui in een hapjespan. Hou een deel van de doperwten apart. Doe een deel van de ui bij de doperwten en pureer het. Voeg dan de rest van de ui en doperwten toe. Mosterd erbij en eventueel wat melk naar smaak.

‘Wij zijn allemaal heel grote soepfanaten’, vertelt Nynke, terwijl ze fanatiek een ui staat te snipperen in Thamara’s keukentje. Thamara zelf komt er ook bij. Het keukentje is onderdeel van haar kamer en dient bovendien als gemeenschappelijke kamer. ‘Ik denk dat pompoensoep mijn favoriet is’, gaat Nynke verder. ‘En alles wat pittig is vindt Welmoed heel erg lekker.’ 

Welmoed en Emma hebben zich ondertussen geïnstalleerd op de hoekbank. ‘Ik vind dat je er eigenlijk nog wel netjes uitziet’, merkt Welmoed op tegen Emma. ‘Emma is heel brak’, legt ze uit. 

De meiden zitten alle vier bij Bernlef en hebben daar elke week een borrel. ‘Het is een kleine vereniging en dus erg gezellig: we komen elkaar daar eigenlijk altijd tegen’, vertelt Welmoed vrolijk. ‘Als we brak zijn na een huisavond, is Emma altijd zo lief om een English breakfast voor ons te maken’, zegt Thamara. 

Kleine steentjes

Een vaste huisavond hebben ze niet, maar ze proberen wel elke week gezellig samen te eten. De meiden zijn op verschillende momenten Huize Lytse Stientsjes – Fries voor ‘kleine steentjes’ ingetrokken. Welmoed het eerst. ‘Ik ben hier net na mijn bestuursjaar gaan wonen, dat was 1920’, verspreekt ze zich, tot hilariteit van de Bernleffers. ‘Ja, Welmoed woont hier al honderd jaar!’ voegt Thamara er lachend aan toe.

Naast de champignonsoep staat er fish and chips op het menu. Een recept van Emma, die half Brits, half Fries is. De vier spreken onderling voornamelijk Fries, maar ze wisselen het af met Engels, vooral als Emma brak is. ‘Then I go back to factory settings’, grapt ze.

‘Oh! Gaat het wel goed met de chips?’ realiseert Emma zich en ze haast zich naar de oven. ‘Ik roer nog wel even in de soep’, oppert Nynke.

Wc-rol

‘Ons nieuwe gezamenlijke stopwoord is mâl’, zegt Welmoed. ‘Emma heeft dat geïntroduceerd.’ ‘Ja,’ vult Nynke aan, ‘die zei altijd: “That’s mad.” Mâl is de Friese verbastering daarvan. We zeggen ook heel vaak neet. Dat is niet echt een Fries woord, maar de strekking is wel dat het iets overtreffends is. Heel erg of heel cool.’ 

Thamara’s kamer hoort pas sinds kort bij de rest van Huize Lytse Stientsjes. ‘Hiervoor huurde een man deze kamer als een soort atelier’, vertelt Nynke. ‘Dat was best apart. Hij gebruikte namelijk ook gewoon onze wc en nam altijd zijn eigen wc-rol mee. Toen ik hier kwam wonen, is mij niet verteld dat hij hier ook soort van woonde.’ ‘Huh, echt?’ reageert Thamara verbaasd. ‘Mâl!’

Nadat de soep op is, komt Emma met een bekentenis. ‘Ik ga jullie niet voorliegen, ik ben vergeten om de oven aan te zetten.’ Waarna haar huisgenoten haar nog eens plagen om haar brakheid. ‘Nou in dat geval, willen jullie nog wat te drinken? Ik heb cola en ginger beer, maar ik kan ook een cocktail maken’, stelt Thamara voor. Ze is dan ook dé bartender van Huize Lytse Stientsjes. ‘Ik kan een heel goede Moscow Mule maken!’

Anytimer

Het tweegangendiner begint langzamerhand in een viergangendiner te veranderen. Na de soep volgen de chips, dan de fish en vlak daarna erwtenpuree à la Emma. Terwijl Emma druk in de weer is met de staafmixer voor de puree, deelt Nienke stukjes citroen uit. Emma lacht als Nynke de Engelse tartaarsaus proeft door er een volle lepel van te eten. ‘Je gezicht was echt een achtbaan aan emoties.’

Als de borden voor de vierde keer leeg zijn, krijgen Welmoed en Nynke een melding via hun vriendengroep dat ze een anytimer moeten drinken. Met weerzin kijkt Thamara toe hoe Nynke en Welmoed extra citroen in hun biertje uitknijpen, om het idee van een Desperados te creëren.

Thamara, die tandheelkunde studeert, reageert geschokt wanneer Nynke ook nog de laatste stukjes citroen opeet. ‘Mijn moeder zei ook altijd al: “Zo gaat je glazuur kapot”’, zegt Nynke met een knipoog. ‘Maar ik heb gelukkig nog een hele reserve over.’ Thamara lacht. ‘Gelukkig mag je binnenkort bij mij langskomen als proefpatiënt.’

Jouw huis en huishap ook in deze serie? Meld je hier aan en UKrant schuift gezellig aan.

Foto Zuzana Ľudviková

Engels