Studenten
Foto’s Reyer Boxem

Huize Kerk

‘Ik ben uitgeschoten met de chili’

Foto’s Reyer Boxem
Eten met je huisgenoten, vaak een dagelijks terugkerend ritueel. Wie eet er mee, wie maakt het en vooral: wat? UKrant neemt een kijkje in de pannen en proeft de sfeer in huis. Dit keer: Huize Kerk.
22 september om 10:43 uur.
Laatst gewijzigd op 19 oktober 2022
om 14:29 uur.
september 22 at 10:43 AM.
Last modified on oktober 19, 2022
at 14:29 PM.
Avatar photo

Door Remco van Veluwen

22 september om 10:43 uur.
Laatst gewijzigd op 19 oktober 2022
om 14:29 uur.
Avatar photo

By Remco van Veluwen

september 22 at 10:43 AM.
Last modified on oktober 19, 2022
at 14:29 PM.
Avatar photo

Remco van Veluwen

Studentredacteur Volledig bio Student editor Full bio

Broodje sabich à la Huize Kerk

Voor vier personen

4 aubergines
4 pitabroodjes
2 tomaten in plakjes
een halve gesneden komkommer
sla
een handje fijngesneden rode kool
100 gram tahin
80 ml water
paprikapoeder

Ambasaus:

1 mango (onrijp)
een halve ui 
2 tenen knoflook
1 jalapeñopeper
1 tl mosterdzaad
50 ml water
1/2 tl kurkuma
1/2 tl fenegriek 
1/4 tl komijnzaad 
1/4 tl paprikapoeder 
een snufje zout
1,5 tl citroensap
1/2 tl sojasaus

Snij de aubergines in de lengte in plakken van iets minder dan 1 cm dik. Besprenkel ze met fijn zout, stapel ze op elkaar met keukenpapier tussen de plakken en laat een uur staan. Grill de plakken dan op hoog vuur in olie tot ze iets donkerder dan goudbruin zijn. Laat uitdruipen in een vergiet met keukenpapier. Verwarm de pitabroodjes en mix de tahin met water. 

De saus: maal de (geschilde/gepelde) mango, jalapeñopeper, ui en knoflook in een keukenmachine tot een gladde saus. Bak de specerijen (en zout) met een scheutje olie in een sauspannetje, 20 tot 30 seconden of tot ze lekker beginnen te ruiken. Mangosaus erbij, roeren en het water erbij. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer dan citroensap en sojasaus erdoor.

Prop je pita vol met aubergine en andere groenten en vergeet vooral de saus niet.

‘Mosterdzaad!’ roept Goya door de langwerpige, smalle keuken naar Jos, die door de rij met potjes kruiden rommelt. ‘En nog paprikapoeder, komijnzaad en kurkuma!’ roept hij erachteraan. ‘Is cayennepeper ook goed?’ roept Jos terug. ‘Dat is bij de Albert Heijn toch bijna hetzelfde als paprikapoeder?’

Achter in het huis aan de Aweg staat ieder van de vier huisgenoten op een plek om zijn bijdrage aan de maaltijd te leveren. Eigenlijk was Jos bezig met het schoonmaken van de badkamer, maar nu schiet hij gauw even bij om wat kruiden te pakken. 

Sander neemt de tijd om uit te leggen wat er straks eigenlijk op tafel komt te staan. ‘Het wordt een goedkope maaltijd, want alles is kankerduur tegenwoordig’, zegt hij zonder blikken of blozen. Ze eten sabich, een traditioneel Israëlisch gerecht. Pitabrood gevuld met gebakken aubergines, salade, ambasaus en tahinisaus. Eieren kunnen er ook in, maar dat staat niet op het menu van de bewoners van Huize Kerk; ze zijn immers allen veganist.

Elke maandag

Sander woont er inmiddels zeven jaar en werd vijf jaar geleden vegan. Geleidelijk overtuigde hij de andere bewoners, Floris, Goya en Jos. De een is er strenger in dan de ander, vertelt hij, maar in huis is alles veganistisch. Ze eten sowieso elke maandag samen, en vaak schuiven dan ook nog andere vrienden en oud-huisgenoten aan, zoals vandaag Koen, Oscar en Hielke. ‘We hebben hoge plafonds en de ramen achter het huis hebben glas in lood’, legt Jos de naam van het studentenhuis uit, terwijl hij naar achterkant van Huize Kerk wijst.

Een beetje zelfspot is de jongens niet vreemd. ‘Ui is het vlees voor de armen’, grapt Goya. Hij is de nieuwste bewoner en woont er nu een klein jaartje. Goya is vanavond de ‘chefkok’, bovendien heeft hij de boodschappen gedaan. ‘Toen heb ik ook maar de aubergines gesneden en in keukenpapier gewikkeld. Dat gaat dan best natuurlijk zo’, zegt hij.

Zo verloopt ook de rest van het koken vrij organisch, alle bewoners helpen een handje mee. Uit de muziekinstallatie in de keuken klinkt vrolijke rockmuziek. Of af en toe iets anders, zoals de instrumentale versie van de Hoplahop, waar de jongens vrolijk op meedansen. ‘Dit is het huisliedje’, legt Jos uit. ‘Het was meteen aan, toen we dit hoorden bij Paradigm.’

Lenin

Omdat het mooi weer is, eten de jongens aan de grote tafel midden in de achtertuin, omringd door talloze planten. Floris laat de muurschildering zien op de buitenmuur van de buitenkeuken in de tuin. Een vrolijk gekleurd portret, gemaakt door kunstzinnige vriendinnen van de jongens. ‘We liepen te kutten, net als nu in de keuken, zeg maar, en toen riep Jos: ik wil Lenin op de muur.’ 

De jongens verkassen met borden en bestek naar de tuin. ‘Het is misschien te pittig geworden, ik ben een beetje uitgeschoten met de chili’, waarschuwt Goya. ‘Maar we gaan het meemaken. Ik denk wel dat iemand uit Israël zou huilen als ie dit zag.’

Vegan mayonaise kan niet ontbreken bij het eten: de bewoners van Huize Kerk zetten het bij elke maaltijd op tafel. ‘Het is een beetje een meme geworden’, zegt Goya. ‘We hebben ze ooit allemaal getest’, zegt Floris. Mayolijn kwam als beste uit de test.

Huisfeestje

De onderlinge plagerijtjes en zelfspot gaan vrolijk door tijdens het eten. ‘Ik heb een hekel aan dieren, ze hebben geen plichtsbesef’, zegt Floris droog. Koen is het met hem eens: ‘Heb je wel eens een eland met een horloge gezien?

‘Ik ben er eigenlijk wel heel erg voor om weer een huisfeestje te houden’, oppert Floris. Dat zien de vrienden wel zitten, maar eerst plannen voor vanavond maken. Goya: ‘Ik heb wel zin in iets interactiefs.’ Het wordt een bordspel, Galapagos. De jongens ruimen gauw de tafel af, ze kunnen niet wachten.

Jouw huis en huishap ook in deze serie? Meld je hier aan en UKrant schuift gezellig aan.

Foto Reyer Boxem

Engels