Maak je sterk tegen nachtwerk

Eindelijk eens de stress bij studenten goed aanpakken? Laat docenten dan hun deadlines beperken tot kantoortijden, stelt columnist Bauke van der Kooij voor.  

Sinds een tijd is de universiteit bezig met het ‘slimmer’ inrichten van het academisch jaar. Dit kan bijvoorbeeld door het te verkorten, en door onderwijsvrije periodes in te richten om zo het welzijn van onderzoekers en studenten te verbeteren. Maar bij het verminderen van de stress en werkdruk van studenten wordt één ding vergeten: de planning van deadlines. 

Dat het nog steeds de normaalste zaak van de wereld is om deadlines te stellen om 23.59 uur, of in het weekend, is eigenlijk bizar. Sterker nog: sommige zijn zelfs op zondagavond om 23.59 uur, of om negen uur in de ochtend. Lekker makkelijk voor de docent, die kan dan op maandagochtend beginnen met nakijken, maar wat zijn de gevolgen voor studenten?

Het vervagen van de scheidslijn tussen studietijd en privétijd wordt echt niet beter met zulke deadlines, die uitnodigen tot nachtwerk of weekenden in de UB, wat de toch al hoge werkdruk en zorgwekkende mentale gezondheidstoestand van veel studenten verder in het nauw brengt. 

Je kunt natuurlijk zeggen dat studenten zelf verantwoordelijk zijn wanneer ze studeren, en dat nachtwerk of zondagse bibliotheekbezoeken te danken zijn aan een slechte planning. 

Studenten zijn echter nou eenmaal net mensen, en die zijn heel goed in dingen uitstellen tot het laatste moment.  Daar is niks ‘lui’ aan, en simpelweg zeggen dat de student dan maar eerder had moeten beginnen, is natuurlijk een veel te simpel argument. Het moment waarop je een deadline stelt, bepaalt dus mede wanneer studenten bezig gaan. 

Was je toch al niet een docent die na werktijden op mails reageert? Fijn, gun studenten dezelfde mogelijkheid

Daarnaast zijn zulke deadlines ook een waardeloze voorbereiding op het latere leven van studenten:  anders dan bij het studeren, zijn grenzen tussen werk en privé hier vaak wél duidelijk: in een negen-tot-vijf-baan ga je toch ook niet om elf uur in de avond een deadline stellen?

Zo’n betere deadline scheelt docenten bovendien het moeten beantwoorden van mails van gestreste studenten die een paar uur ervoor tegen problemen aanlopen. Was je toch al niet een docent die in het weekend of na werktijden op mails reageert? Fijn, gun studenten dezelfde mogelijkheid om in het weekend ook echt weekend te hebben en niet nachtrust op te moeten offeren voor een deadline. 

Ja, het academisch jaar moet slimmer. Maar hoe slim je het ook maakt, met deadlines in het weekend en in de avond zal de werkdruk gevoelsmatig altijd hoog zijn: de boog kan simpelweg niet altijd gespannen zijn.

De manier waarop docenten het curriculum invullen, vormt ook de manier waarop studenten hun week invullen. Neem hierbij een voorbeeld aan je eigen werk-privébalans: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij ook bij studenten niet. 

BAUKE VAN DER KOOIJ

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties