Leeuwarden is beter af zonder Campus Fryslân

Waarom staat in Leeuwarden een faculteit van de RUG, Campus Fryslân? Die kost heel veel geld. En wordt de Friese hoofdstad er completer door? Echt niet, vindt student-columnist Robin Hevinga.

Campus Fryslân in Leeuwarden is niet het succes geworden waarop was gehoopt. Slechts 438 studenten besloten te verkassen voor een Fries avontuur. Dat steekt schril af tegen het oorspronkelijke streefgetal van 1000. Wat is dan wijsheid? De stekker eruit trekken? It giet oan blijven roepen?

Aan de financiering zal het in ieder geval niet gelegen hebben. De RUG kocht het gebouw van de campus voor 2,25 miljoen euro, de provincie Friesland investeerde vervolgens 17,8 miljoen en de gemeente Leeuwarden 3,3 miljoen. Maar elk jaar moet een flink bedrag bijgelegd worden omdat het project niet winstgevend is. Tel uit je verlies.

Waar ligt het aan? Mijn eerste gedachte is simpel: natuurlijk willen universitaire studenten niet in Leeuwarden studeren als ‘s lands leukste universiteitsstad slecht 35 minuten met de trein verderop ligt. Dat is een bij voorbaat verloren wedstrijd.

Maar het is ook helemaal niet erg dat universitaire studenten niet naar Leeuwarden willen. De stad bekleedt namelijk een geheel andere rol binnen het onderwijs in Nederland. Zo bedienen de hbo’s Van Hall Larenstein en NHL Stenden een tevreden en groeiende groep studenten.

Door Campus Fryslân wordt Leeuwarden gereduceerd tot een slap aftreksel van Groningen

Deze onderwijsinstellingen hebben samen zo’n 28.000 studenten en bewijzen dat Leeuwarden al een geslaagde studiestad is. Door Campus Fryslân wordt Leeuwarden gereduceerd tot een slap aftreksel van Groningen.

Daarom is het onbegrijpelijk waarom hier perse iets universitairs aan toegevoegd moest worden. Alsof de bestuurders dachten dat Leeuwarden pas echt af zou zijn met een universitaire opleiding. Daarmee maakten zij een grote inschattingsfout, want de hbo’s zijn hun echte sterspelers.

Bovendien hadden we toch afgesproken dat we zouden stoppen met het onderwaarderen en minachten van hbo’s (en natuurlijk ook het mbo)? Dan is het nogal misplaatst om miljoenen te blijven investeren in een mislukt prestigeproject als Campus Fryslân.

Ik hoop dat degenen die Campus Fryslân in leven houden (voornamelijk de RUG) in de nabije toekomst tot inkeer komen en zich realiseren wat ze Leeuwarden hebben aangedaan. En tegen de provincie Friesland en de gemeente Leeuwarden zeg ik: koester wat je hebt en laat je niet verleiden door de illusie van universitaire decadentie.

ROBIN HEVINGA

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties