Laura Mijnders: Iedereen moet terug naar de basisschool

Als vrouwen wat minder kattig zijn naar elkaar en mannen andermans grenzen respecteren, is er nog hoop. Denkt student-columnist Laura Mijnders.

Stop met wijzen: Iedereen moet terug naar de basisschool

Mede door de onthullingen rondom The Voice komt de mensheid er weer eens bekaaid af.

Soms denk ik oprecht dat we allemaal vastzitten in een slechte realityshow, precies zoals in de film The Truman Show. Ergens zijn er een aantal goddelijke of buitenaardse wezens die lachen om onze onbeholpenheid. Bij elke aflevering van Earth hopen ze dat we nu toch echt ons lesje wel geleerd hebben.

Tevergeefs. We zijn de langst lopende soapserie ooit, we zijn onze eigen vijand.

Toen ik afgelopen zondag met mijn vader een wandeling maakte, vertelde hij dat hij tegenwoordig steeds vaker bang is. ‘Bang voor….?’ vroeg ik.

Zijn blik verstarde. ‘Om beschuldigd te worden door een vrouw. Ik durf bijna niet meer met vrouwen samen te werken. Straks zeg ik iets verkeerds.’

Ik keek naar mijn vader. Zijn doorleefde gezicht. Hij, die de vakbonden nog de straat op had zien gaan. ‘Ik snap het geloof ik wel’, mompelde ik.

Meer nog gruwel ik van al het commentaar, de aannames, de verwijten, het modder gooien.

Natuurlijk gruwel ik van de dingen die naar boven komen in The Voice. Het is afschuwelijk. Maar meer nog gruwel ik van al het commentaar, de aannames, de verwijten, het modder gooien.

We moeten wat mij betreft allemaal terug naar de basisschool. Ook ik. Voor vrouwen en alles daar tussenin; lessen in grenzen aangeven en lessen in elkaar beter leren steunen. Want vrouwen, jeetje, wat kunnen we kattig zijn naar elkaar. Dat moet maar eens afgelopen zijn, laten we elkaar verdorie eens wat vaker een compliment geven.

En voor mannen en alles daar tussenin: het leren respecteren van andermans grenzen. Nee, misschien meer nog het leren luisteren naar de ander en je emoties leren uiten. Jullie hoeven immers niet altijd sterk te zijn.

Niemand is altijd sterk. En juist wanneer zoiets als de gebeurtenissen in The Voice je als man bang en onzeker maken over jouw houding naar vrouwen (zoals mijn vader dat ook ervaart), zeg of vraag het aan ons vrouwen. Want daarmee gooi je het gesprek open.

Een gezonde verbinding tussen mensen in alle vormen en maten is mogelijk. Ik kies er bewust voor om dat te geloven. Maar laten we beginnen met het onderwijzen van elkaar (in plaats van wijzen), zodat de wereld langzaam een beetje kan helen.

LAURA MIJNDERS

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties