Laat koffiekwaaltjes verdwijnen met de bonenbrigade

Studenten doen allerlei klusjes op de uni, weet columnist Bauke van der Kooij. Maar nog niemand heeft bedacht om ze voor echt belangrijke taken in te zetten, zoals het fixen van kapotte koffieautomaten.

Het is de laatste tijd treurig gesteld met de koffieapparaten op de universiteit. Het is geen uitzondering dat ze kapot, leeg of vies zijn. En dan heb ik het niet alleen over de UB (waar dit al jaren speelt). Het probleem verspreidt zich langzaam maar zeker over de hele universiteit, als een soa onder studenten.

Al die koffiemachines onderhouden is natuurlijk een flinke logistieke operatie en dat er af en toe iets misgaat, is niet erg; de machines worden vaak gebruikt. Maar vaak genoeg laat de oplossing lang op zich wachten.

De oplossing ligt dichterbij dan je denkt: laat studenten de problemen oplossen. In veel gevallen zijn het maar kleine mankementen zoals een klemzittende beker of de melk die op is – daar is geen expert voor nodig.

Koffiekapiteins, melkmajoors, latteluitenants – desnoods noem je ze pleurpraeses

De universiteit besteedt veel uit aan studenten; niet alleen in de vorm van besturen zoals de KEI, ACLO, maar denk ook aan de jaarvertegenwoordigers die het onderwijs evalueren. Als studenten het onderwijs kunnen evalueren, moet koffie toch ook kunnen?

Koffievertegenwoordiging klinkt niet zo catchy, dus noem ze hoe je wilt, deze leden van de bonenbrigade: koffiekapiteins, melkmajoors, latteluitenants. Het maakt eigenlijk niet uit, desnoods noem je ze pleurpraeses om het wat prominenter te laten klinken.

Geef de studenten een pasje voor gratis koffie in ruil voor onderhoud – de studenten zijn toch wel op de universiteit. Vertel ze kort hoe je bonen, melk en bekertjes aanvult en hoe kleine problemen verholpen kunnen worden en alle koffiekwaaltjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dan komt er ook meer tijd vrij voor Maas om grote mankementen op te lossen.

Zeker in de tentamenweken als studenten de koffie hard nodig hebben, zit je niet te wachten op een niet werkende automaat. Maar gelukkiger zijn daar dan de melkmajoors. De Bonenbrigade comes to the rescue!

BAUKE VAN DER KOOIJ

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties