Faculteiten als letteren, rechten, sociale en medische wetenschappen moeten in 2022 in totaal 13,8 miljoen euro inleveren; daarmee gaan 186 arbeidsplaatsen verloren.
De Faculty of Science and Engineering (FSE) krijgt er als enige RUG-faculteit geld bij (9 miljoen), wat neerkomt op een plus van 121 fte. Netto verdwijnen over drie jaar bij de RUG dus 65 fte.
Het gaat nu nog om een ‘theoretische doorrekening’ van de herverdeling, want de RUG heeft al laten weten daar niets voor te voelen. Dit betekent dat de universiteit geen geld wil weghalen bij bijvoorbeeld sociale en medische wetenschappen ten gunste van bèta en techniek.
‘Enorm dilemma’
Maar wat er dan wel moet gebeuren, is onduidelijk. Jan de Jeu, de financiële man in het college van bestuur, zei donderdag in de universiteitsraad ook dat de positie van RUG’s bètafaculteit FSE onder druk komt als die geen extra geld krijgt, maar de technische universiteiten wel. ‘Het is een enorm dilemma.’
Alle fracties in de u-raad, zowel die van het personeel als van de studenten, spraken zich donderdag uit tegen de plannen van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Die zijn volgens de raad ‘onacceptabel omdat ze geen werkelijke oplossing zijn voor de financieringsproblematiek binnen het hoger onderwijs’.
‘Daarnaast zetten de plannen verschillende wetenschapsgebieden tegen elkaar op. Het is onze verantwoordelijkheid als universiteitsraad om te onderstrepen dat ieder wetenschapsgebied evenveel gewaardeerd wordt’, staat in een verklaring.
Commissie Van Rijn
Onderwijsminister Ingrid Van Engelshoven (D66) gaf de commissie Van Rijn in oktober 2018 de opdracht om onderzoek te doen naar de bekostiging van het hoger onderwijs.
Een van de adviezen van de commissie is dat er meer geld moet naar bèta en techniek. Omdat de minister als voorwaarde had gesteld dat er geen extra geld komt, betekent het dat de brede universiteiten moeten inleveren ten gunste van de vier technische (Eindhoven, Delft, Twente en Wageningen).