Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.
What’s in a name… Het zijn woorden die heel vaak worden uitgesproken en waarvan velen niet weten waar ze vandaan komen. Eerlijk gezegd ik ook niet, dus ik heb het maar eens opgezocht.
De uitdrukking komt uit Shakespeares beroemde toneelstuk Romeo and Juliet. Ook al zou een roos anders heten, dan zou het nog steeds een mooie, heerlijk geurende bloem zijn, dus wat zegt een naam? Zoiets.
Daarom verzucht Juliet in het stuk: What’s in a name? Want voor haar gaat het er niet om hoe haar grote liefde Romeo heet (of hoe rijk hij is, of wat zijn afkomst is), maar om wie hij is.
Wat Romeo en Juliet met de Universiteitskrant te maken hebben?
Wel, er is al langere tijd achter de schermen een discussie gaande over onze naamgeving, die lang, lang geleden in de jaren zeventig is gelanceerd. De vraag is anno 2017 of de naam Universiteitskrant de lading nog dekt.
Misverstanden
We zijn een universiteitskrant voor de RUG, maar de naam impliceert voor de buitenwereld ook ván de RUG. Dat zijn we dus weer niet, en dat leidt soms tot misverstanden.
De Universiteitskrant is verder, hoewel zonder harde G, een echte tongbreker voor studenten van over de grens: Joenievursiteetskrent? En bovendien verwarrend met het oog op de toenemende internationalisering van de universiteit. UK? United Kingdom?
De vraag of de Universiteitskrant/UK nog passend is, is echter ook een lastige. Een naam is meer dan een verzameling letters. Een naam is óók een merk, een begrip. Zoiets verander je niet zomaar.
Onderzoek
In het Bij de UK al eerder aangehaalde lezersonderzoek is de vraag over de al dan niet passende naamgeving ook gesteld. Zo’n 66 procent van de ondervraagden vindt dat de naam de lading (nog steeds) dekt, al moet gezegd dat de motivaties nogal diffuus zijn.
We gaan de komende tijd verder over onze naamgeving nadenken; op de redactie, met het stichtingsbestuur van de UK en zeer waarschijnlijk ook (schrik niet) met jullie, de lezers.
De uitkomst kan en durf ik nog niet te voorspellen. Maar wat die ook moge zijn of worden, uiteindelijk gaat het om de inhoud, om wie we zijn – niet om hoe we heten. What’s in a name?
Rob Siebelink, hoofdredacteur UK