Oud-hoogleraar Joost Herman ook in hoger beroep ontslagen

Oud-hoogleraar Joost Herman ook in hoger beroep ontslagen

Oud-hoogleraar Joost Herman heeft het hoger beroep rond zijn ontslag door de RUG verloren. Ook het gerechtshof in Leeuwarden vindt dat de universiteit hem terecht heeft ontslagen.
5 november om 11:49 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 5 at 11:49 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

5 november om 11:49 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

november 5 at 11:49 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Dat zei Jouke de Vries, voorzitter van het college van bestuur van de RUG, donderdagmorgen in de universiteitsraad. De uitspraak van het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden is nog niet openbaar en dus ook nog niet gepubliceerd. De Vries zei in de u-raad dat hij woensdag op de hoogte is gesteld van de uitspraak.

De Groningse kantonrechter oordeelde in maart dat de RUG de hoogleraar terecht had ontslagen. Dat deed de universiteit in januari van dit jaar vanwege subsidiefraude en valsheid in geschrifte.

Herman zou via de particuliere Stichting NOHA Groningen (SNG) over Europese subsidiegelden hebben beschikt die bedoeld waren voor het Groningse NOHA-programma. De stichting was volgens de RUG buiten medeweten van de universiteit opgericht en de gelden zouden daardoor buiten het zicht gebruikt zijn.

Geen controle

De rechter ging in maart in de redenatie van de universiteit mee. Door het geld via SNG te laten lopen, had Herman ervoor gezorgd dat de universiteit geen controle meer had over het subsidiegeld en was het onmogelijk voor de universiteit om zelf te beslissen hoe het uitgegeven zou worden.

De rechter noemde de handelwijze van Herman ‘zeer laakbaar en daarom ernstig verwijtbaar’, al deed Herman het niet om zichzelf te bevoordelen of de RUG te benadelen. Ze oordeelde daarom dat de RUG gelijk had in het ontslag van de hoogleraar. Het hof heeft dat volgens collegvoorzitter De Vries nu bevestigd.

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in