Oud-hoogleraar Herman vecht ontslag ook in hoger beroep aan

Oud-hoogleraar Herman vecht ontslag in hoger beroep aan

Woensdagmorgen dient het hoger beroep van de van fraude beschuldigde oud-hoogleraar Joost Herman. Hij vecht voor het gerechtshof in Leeuwarden zijn ontslag aan.
21 oktober om 10:39 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
oktober 21 at 10:39 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

21 oktober om 10:39 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

oktober 21 at 10:39 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

De Groningse kantonrechter oordeelde in maart dat de RUG de hoogleraar terecht had ontslagen. Dat deed de universiteit in januari van dit jaar vanwege subsidiefraude en valsheid in geschrifte.

Herman zou via de particuliere Stichting NOHA Groningen (SNG) over Europese subsidiegelden hebben beschikt die bedoeld waren voor het Groningse NOHA-programma. De stichting was volgens de RUG buiten haar medeweten opgezet en de gelden zouden daardoor buiten haar zicht om gebruikt zijn.

Geen controle

De kantonrechter ging in de redenatie van de universiteit mee. Door het geld via SNG te laten lopen, had Herman ervoor gezorgd dat de universiteit geen controle meer had over het subsidiegeld en was het onmogelijk voor de universiteit om zelf te beslissen hoe het geld uitgegeven zou worden.

De rechter noemde de handelwijze van Herman ‘zeer laakbaar en daarom ernstig verwijtbaar’, al deed Herman het niet om zichzelf te bevoordelen of de RUG te benadelen. Ze oordeelde daarom dat de RUG gelijk had in het ontslag van de hoogleraar.

Hermans advocaat miste ‘de afweging van wat zijn gedrag ernstig verwijtbaar maakt’. De advocaat vroeg zich onder meer af waar de ernst van het gedrag precies in zit. Een vraag die vandaag opnieuw gesteld zal worden in Leeuwarden.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties