Het studentenleven is gebouwd om extraverte studenten

Alles in het studentenleven moet ‘bruisen’, constateert student-columnist Bauke van der Kooij. En als je niet ‘bruist’, ben je saai en passief.

In een deze week verschenen flitsende video van Studenten Organisatie Groningen (SOG) worden studenten aangemoedigd om ‘actief’ te worden – ofwel je aan te sluiten bij een van de studie-, sport- of studentenverenigingen van Groningen.

In een video vol hossende studenten, lichteffecten en confettikanonnen waar extraverte studenten vrolijk dansjes doen en op podia staan, word je verteld dat je als actieve student skills kunt aanleren, grote evenementen kunt organiseren en je leiderschapskills kunt verbeteren (waarom twee keer het lelijke Engelse woord ‘skills’ wordt gebruikt, is een goede vraag, maar voor nu niet belangrijk).

Belangrijker is de benaming. ‘Actief’ is raar, omdat het tegengestelde van actief ‘passief’ is, wat suggereert dat iedereen die niet bij een vereniging zit de hele dag op zijn of haar luie reet hangt. Zit je niet bij zo’n bruisende vereniging, omdat je je als introverte persoon niet aangetrokken voelt tot dansende mensenmassa’s en keiharde muziek, dan ben je passief, ontwikkel je jezelf niet.

Nee, dan ben je eigenlijk maar een saaie student. Introvert is passief en saai, extravert is actief en niet saai.

Binnen de verenigingen, die zichzelf graag profileren met woorden als ‘bruisend’, is vaak weinig ruimte voor studenten die wel ‘actief’ willen worden, maar als een vierkant blok niet door het ronde gat van de blokkendoos der studentenverenigingen passen.

Introvert is passief en saai, extravert is actief en niet saai

En zelfs als je er bij wilt, lukt dat niet altijd: niet alleen moet je aan de poorten van de vereniging al aan eisen voldoen (zoals bij Vindicat een video opsturen waarin je Bohemian Rhapsody zingt), zelfs als je binnen de vereniging zit, zul je snel leren dat commissies, disputen en besturen toch vooral op zoek zijn naar die ‘gezellige’ en ‘spontane’ student.

De keuze is om ofwel een schoen aan te trekken die je helemaal niet past, ofwel op blote voeten te lopen.

Dat is over het algemeen ook niet alleen zo bij het verenigingsleven, maar ook in de rest van het studentenleven: pluspunten (of zelfs cijfers) op basis van ‘participatie’ bij werkcolleges en practicals of hospiteeravonden waar je steevast niet wordt gekozen als je niet de persoon bent die die leuke en spontane potentiële huisgenoot bent, maar iets meer tijd nodig hebt om jezelf open te stellen. Het studentenleven is gebouwd om extraverte studenten.

En dat is jammer, want extraverte studenten zijn niet beter dan introverte studenten. En zolang het ‘onmiskenbare gevoel van het Groninger studentenleven’ gepaard blijft met extravertere karaktereigenschappen, bereik je, hoe leuk je video’s ook bedoeld zijn, een heel groot deel van de studenten niet die wél ergens aan willen sluiten.

En die zijn niet passief.

BAUKE VAN DER KOOIJ

5 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties