Het studentenleven is gebouwd om extraverte studenten

Alles in het studentenleven moet ‘bruisen’, constateert student-columnist Bauke van der Kooij. En als je niet ‘bruist’, ben je saai en passief.

In een deze week verschenen flitsende video van Studenten Organisatie Groningen (SOG) worden studenten aangemoedigd om ‘actief’ te worden – ofwel je aan te sluiten bij een van de studie-, sport- of studentenverenigingen van Groningen.

In een video vol hossende studenten, lichteffecten en confettikanonnen waar extraverte studenten vrolijk dansjes doen en op podia staan, word je verteld dat je als actieve student skills kunt aanleren, grote evenementen kunt organiseren en je leiderschapskills kunt verbeteren (waarom twee keer het lelijke Engelse woord ‘skills’ wordt gebruikt, is een goede vraag, maar voor nu niet belangrijk).

Belangrijker is de benaming. ‘Actief’ is raar, omdat het tegengestelde van actief ‘passief’ is, wat suggereert dat iedereen die niet bij een vereniging zit de hele dag op zijn of haar luie reet hangt. Zit je niet bij zo’n bruisende vereniging, omdat je je als introverte persoon niet aangetrokken voelt tot dansende mensenmassa’s en keiharde muziek, dan ben je passief, ontwikkel je jezelf niet.

Nee, dan ben je eigenlijk maar een saaie student. Introvert is passief en saai, extravert is actief en niet saai.

Binnen de verenigingen, die zichzelf graag profileren met woorden als ‘bruisend’, is vaak weinig ruimte voor studenten die wel ‘actief’ willen worden, maar als een vierkant blok niet door het ronde gat van de blokkendoos der studentenverenigingen passen.

Introvert is passief en saai, extravert is actief en niet saai

En zelfs als je er bij wilt, lukt dat niet altijd: niet alleen moet je aan de poorten van de vereniging al aan eisen voldoen (zoals bij Vindicat een video opsturen waarin je Bohemian Rhapsody zingt), zelfs als je binnen de vereniging zit, zul je snel leren dat commissies, disputen en besturen toch vooral op zoek zijn naar die ‘gezellige’ en ‘spontane’ student.

De keuze is om ofwel een schoen aan te trekken die je helemaal niet past, ofwel op blote voeten te lopen.

Dat is over het algemeen ook niet alleen zo bij het verenigingsleven, maar ook in de rest van het studentenleven: pluspunten (of zelfs cijfers) op basis van ‘participatie’ bij werkcolleges en practicals of hospiteeravonden waar je steevast niet wordt gekozen als je niet de persoon bent die die leuke en spontane potentiële huisgenoot bent, maar iets meer tijd nodig hebt om jezelf open te stellen. Het studentenleven is gebouwd om extraverte studenten.

En dat is jammer, want extraverte studenten zijn niet beter dan introverte studenten. En zolang het ‘onmiskenbare gevoel van het Groninger studentenleven’ gepaard blijft met extravertere karaktereigenschappen, bereik je, hoe leuk je video’s ook bedoeld zijn, een heel groot deel van de studenten niet die wél ergens aan willen sluiten.

En die zijn niet passief.

BAUKE VAN DER KOOIJ

5 REACTIES

  1. Hilarisch, weer zo iemand die het onderscheid tussen sport-, studie-, studenten- en andere verenigingen niet kent en maar voor de clicks weer een plasje doet over Vindicat.

    Als je alleen aan studentenverenigingen denkt gaat het inderdaad heel erg om extravert zijn, feesten en leuk doen. Is over het algemeen de insteek daarvan Maar dat verschilt dan ook weer over welke studentenvereniging je het hebt.

    Andere types verenigingen passen misschien meer bij de passieve types en bieden hier zeker ruimte voor om ook hun kwaliteiten uit te breiden in een omgeving die meer bij hun past. Maar die worden vanzelfsprekend weer niet benoemd door de auteur.

    Beetje eenzijdig beeld is er weer eens geschetst. Al kan de video van SOG misschien iets getemperder zijn. Maar haalt niet weg dat met meer algemene kennis over de mogelijkheden je zo’n geschreven stuk anders had ingedeeld.

  2. Hey Bauke!
    De intentie van de campagnevideo was voornamelijk om meer studenten naar het actieve studentenleven toe te trekken en het een algemene boost te geven. In de video willen we graag zichtbaarheid hiervoor creeëren, en de skills (sorry ;)) die je eruit kan halen belichten. We staan absoluut voor actief worden naast je studie in het algemeen, en ontwikkeling op wat voor manier ook bij je past! Dat is ook het voornaamste speerpunt van de SOG. We zijn daar op het moment op verschillende andere manieren mee bezig, bijvoorbeeld door met de universiteit en met verschillende studentenorganisaties in gesprek te gaan over hoe we het studentenleven toegankelijk kunnen maken en kunnen stimuleren. Het is zeker niet onze intentie om de illusie te wekken dat introverte studenten niet actief kunnen worden of dat ze minder zijn dan extraverte studenten: (extracurriculaire) ontwikkeling kan op enorm veel manieren plaatsvinden en het is belangrijk om te doen wat bij je past! Input over hoe we dit verder aan kunnen pakken is zeker altijd welkom, dus aarzel niet mij of een van mijn fractiegenoten daarover te contacten!
    – Laura | SOG fractie

  3. @collega, ik snap wat je bedoelt, maar ik denk wel dat er veel meer aandacht mag zijn voor alle manieren waarop je als student actief kan zijn, behalve bij een grote vereniging lid zijn of in een feestcommissie zitten. Als introverte student heb ik dat namelijk nooit gedaan, maar heb ik wel veel studentenbaantjes gehad, zat ik bij een boekencommissie, een studieclub, en was ik mentor voor eerstejaars. Ik vond het namelijk belangrijk om professionele ervaring op te doen, mezelf financieel te ondersteunen, om mensen te leren kennen met wie ik hobby’s deel, en om verlegen eerstejaars te helpen een beetje uit hun schulp te kruipen.

    Ben ik dan geen actieve student geweest? Ik vind van wel, maar filmpjes zoals die van SOG focussen wel heel erg op actief zijn in de zin van de KEI-week organiseren, consti’s afgaan, of bij één van de meest bekende clubjes zitten. Dat is tof, maar er zijn zoveel andere manieren van actief zijn, die veel introverte studenten beter passen en waar je je ook kan ontwikkelen. Daar mogen studentenorganisaties wel wat meer aandacht aan besteden, vind ik, in plaats van zo’n nadruk te leggen op feesten, drinken, populair zijn.

    • Je hebt volledig gelijk dat daar aandacht voor moet zijn. Naar persoonlijke ervaring weet ik dat de SOG juist staat voor iedere vorm van actief zijn, dat is hun voornaamste speerpunt. Hoe zij dit uidragen in hun promotie filmpjes op social media kan natuurlijk verschillen per filmpje. Hoe zij te werk gaan in de universiteitsraad is weer een ander verhaal (Wat ook openbaar te bekijken en na te lezen is). Zij vertegenwoordigen hier uitdrukkelijke elke vorm van extracurriculaire ontwikkeling. Ik zou zeggen ga eens in gesprek met de SOG, ze zullen vast een luisterend oor hebben!

  4. Interessant opiniestuk die terecht opmerkt dat introverte studenten niet minder zijn dan extraverte studenten.
    Ondanks zijn eigen ervaring bij verenigingen slaat Bauke hier toch weer eens de plank mis. Hij zou als geen ander moeten weten dat ‘actief’ zijn naast je studie ziet op het ontwikkelen van jezelf en niet op het kunnen feesten met harde muziek.

    Ik vind het juist fantastisch om te zien dat er organisaties zijn die aandacht besteden aan wat een student kan leren naast zijn studie. Juist introverte studenten krijgen hier de kans te leren omgaan met een samenleving, waarin onder andere sollicitatie gesprekken bij ieder beroep de poort is waar je buiten je comfort zone moet treden. Een Liedje zingen voordat je bij een vereniging gaat is voor 99% van de toekomstige leden ongemakkelijk, of je nou introvert of extravert bent.

    Ik denk dus dat de focus ligt op, ja ik ga het woord echt gebruiken, skills ontwikkelen die je helpen in de rest van je leven. Voor beide type mensen. Bauke lijkt de suggestie te doen dat van introverte studenten wordt verwacht dat ze extravert worden. Dit is natuurlijk niet het geval, maar wat wel het geval is, is dat zowel introverte als extraverte studenten in hun verdere leven moeten kunnen omgaan met elkaar. Jezelf ontwikkelen en de skills krijgen die je hierbij kunnen helpen zijn in mijn ogen juist essentieel.

    Introverte mensen weren is dan natuurlijk ook nadelig voor de extraverte mensen, aangezien je veel van elkaar te leren hebt. Hopelijk kan Bauk dat ook begrijpen en voelen introverte studenten zich niet buitengesloten na het lezen van zijn stuk, want dat is ook een uitwerking van het publiceren van een dergelijke mening. Kritisch reflecteren is iets anders dan beren loslaten op een onverharde weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in