Het studentenleven: eenheidsworst en hotdogs

De overeenkomst tussen studenten en hotdogs? Eenheidsworst, vindt columnist (en student) Bauke van der Kooij.

In 2011 drong een groep studenten, verkleed in een hotdogpak, een overleg van het college van bestuur van de Universiteit Twente binnen. Het curriculum en de beperkte ruimte voor extracurriculaire activiteiten zou zorgen voor ‘eenheidsworst’, omdat studenten zich onvoldoende kunnen ontwikkelen buiten de studie om.

We zijn bijna vijftien jaar verder, dezelfde discussies zijn er nog steeds en het woord ‘diversiteit’ wordt te pas en te onpas gebruikt. Echter, de ontwikkeling van studenten vindt niet alleen plaats binnen de muren van de universiteit, maar ook daarbuiten: een kritische houding van studenten op de eigen studentencultuur zou niet misstaan.

Studentenverenigingen, studieverenigingen en sportverenigingen lijken stuk voor stuk van de lopende band te zijn gerold. Niet alleen de commissies, besturen, draaiboeken en evenementen volgen een vast stramien, ook de expliciete gedragsregels vormen een belangrijk onderdeel van de studentencultuur: iedereen lijkt welkom, maar de normen zijn strikter dan je in eerste instantie vermoedt. Studenten die niet in deze mal passen, hebben zich ofwel aan te passen, of vallen buiten de boot.

Studenten dragen dezelfde kleding, luisteren naar dezelfde muziek, kijken dezelfde series

In het eerste jaar zie je nog dat de universiteit een breed publiek trekt en komen studenten, de een nog net niet op klompen en de ander door papa uit het Gooi voor de deur afgezet, de deuren van de universiteit binnen.

Een jaar later zijn de verschillen plotseling minimaal. Studenten dragen dezelfde kleding, luisteren naar dezelfde muziek, kijken dezelfde series, volgen dezelfde accounts op Instagram en TikTok en koken (op die accounts gebaseerd) dezelfde maaltijden. Zelfs de afkortingen die studenten gebruiken, zijn hetzelfde.

Veel mensen zeggen dat de studentenperiode dé tijd is om jezelf echt te ontwikkelen, maar juist hier belanden studenten in de gehaktmolen om als eenheidsworst door het studentenleven gedrukt te worden.

Wijzen naar de universiteit voor meer ruimte voor extracurriculaire activiteiten is te makkelijk, als je niet reflecteert hoe studentencultuur en het studentenleven kan zorgen voor ontwikkeling. Ontwikkeling en karakter maken plaats voor eentonige, kleurloze studenten.

Het is wachten op het moment dat de staf van de universiteit, verkleed als hotdogs, de evenementen van studenten gaan verstoren en meer diversiteit eisen.

BAUKE VAN DER KOOIJ

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties