Goedgelovig

Foto Reyer Boxem

Goedgelovig

In een wereld met fake news, deepfakes en complottheorieën is het zelfs lastig om student-columnist Bauke van der Kooij te geloven.
Door Bauke van der Kooij
23 februari om 12:10 uur.
Laatst gewijzigd op 6 september 2021
om 9:02 uur.
februari 23 at 12:10 PM.
Last modified on september 6, 2021
at 9:02 AM.

Je zou verwachten dat mensen niet alles geloven wat ze lezen of horen, zeker niet op de universiteit. Maar in een wereld met fake news, deepfakes en complottheorieën is het nog best lastig om te onderscheiden wat waar is en wat niet.

Het doet me denken aan een ervaring die ik opdeed op een roadtrip die ik vlak na mijn eindexamens maakte: ik besloot in een oud brik op de bonnefooi (althans, wel met de noodzakelijkheden) richting Rusland te vertrekken.

Een tijd lang ging het goed, totdat mijn auto na ruim twee weken problemen kreeg. Daar stond ik dan, in the middle of nowhere tussen twee kleine steden in. Even de ANWB bellen ging natuurlijk niet, en vertrouwen op een vreemde doe je ook niet zomaar, dus echt vrolijk zat ik er niet bij.

Gelukkig kwam ik na twee uur een oude man op een trekker tegen. Met wat gebaren en een klein woordje Engels maakte hij duidelijk dat hij mij wel naar een betere plek kon slepen, waar ik weifelend mee akkoord ging.

Ik werd uitgenodigd om daar te blijven voor een typisch Russische maaltijd (inclusief drank)

De rit bleek naar zijn huis te gaan. Daar werd ik opgewacht door zijn vrouw en drie zoons. Gelukkig kon de jongste redelijk Engels en was er zo toch wat communicatie mogelijk. Vrij snel werd duidelijk dat het defect alleen een kapotte slang betrof, dat zij makkelijk konden repareren.

Toch werd ik uitgenodigd om daar te blijven voor een uitgebreid diner, een typisch Russische maaltijd (inclusief drank). Ondanks de moeilijke communicatie werden er verhalen gedeeld, over vroeger, over betere tijden en over de toekomst. Maar ook over nuchterheid en tevreden zijn met wat je hebt.

In gebrekkig Engels sprak de vader woorden die me tot de dag van vandaag zijn bijgebleven: ‘Als een man zegt een gouden schaap te hebben gezien, heeft hij of een goede verbeelding, of heel slechte ogen’. Zijn conclusie was dat mensen vaak verhalen verzinnen en opblazen, en dat de meeste mensen maar al te graag een mooi verhaal willen geloven.

Of het bovenstaande verhaal echt is gebeurd? Nee. Maar dat wist je zelf toch ook wel?

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties