Gelukkig word ik nog elke dag wakker en andere vormen van prestatiedruk

Wat hebben het magazine Linda, Golden Earring en minister Dijkgraaf met elkaar gemeen? Ze komen samen in het kerstvakantiehuis van columnist Gerrit Breeuwsma.

In ons vakantiehuis in de Provence lag een stapeltje oude Linda’s. Op een van de covers liet Barry Hay weten: ‘Gelukkig word ik nog elke dag wakker met een erectie.’ Binnen in het blad relativeert hij dit (‘seks is totally overrated’), maar zijn woorden bleven hangen.

U weet ongetwijfeld dat Barry Hay de zanger is van Golden Earring. Nu sta ik in een wat moeizame verhouding tot deze parel van de Nederpop. Of beter gezegd: ik heb nooit van hun muziek gehouden. Vooral niet vanwege de opgefokte zang van meneer Hay, die zijn imago van volbloedhengst na al die jaren (ze bestaan meer dan vijftig jaar!) kennelijk nog steeds koestert.

Tattoos en libido.

Het zou een albumtitel kunnen zijn voor een Earringplaat, maar dat zal er niet meer van komen, want gitarist George Kooymans heeft ALS en kan niet meer spelen. Alleen om die reden vond ik het al ongepast om zo op te scheppen over je ochtenderectie, terwijl je bandmaat niet eens meer in staat is zijn plectrum vast te houden.

Op die leeftijd heb je er echt alles voor over om maar een beetje dichter in de buurt te komen van iets dat op seks lijkt

Een ambivalente relatie dus. Wat meespeelt is dat mijn eerste ‘serieuze’ vriendinnetje fan was van Earring; zo kwam ik vaker in aanraking met hun muziek dan me lief was. Maar ja, op die leeftijd (ik was vijftien) heb je er echt alles voor over om maar een beetje dichter in de buurt te komen van iets dat op seks lijkt (ik wist dat het bestond, want ik had erover gelezen).

Dus luisterde ik op haar meisjeskamer braaf naar Radar Love (wat een rotnummer) en ging ik mee naar een liveconcert dat wat mij betrof toepasselijk in de Veemarkthal van ons provinciestadje werd gegeven.

Ik weet niet meer of het om de Golden Earring was, maar de verkering – bestaat dat nog: verkering? – raakte al snel uit, waarna ik weer kon toegeven aan mijn eigen muzieksmaak.

Tja, dacht ik bij het lezen van Barry Hays quote, wat kunnen mensen toch verschillen. Zelf ben ik al blij als ik elke ochtend überhaupt wakker word.

Maar misschien leg ik de lat ook niet zo hoog. Bovendien presteer ik slecht onder druk en dat merk je nog het beste tijdens een vakantie, als je even niets hoeft en moet.

Maar ja, zo’n vakantie is tijdelijk en dan moet je weer vol aan de bak. Ik was dan ook aangenaam verrast dat onze minister van Onderwijs in een lang interview in de zaterdageditie van de Volkskrant de prestatiedruk in het onderwijs hekelt. Goed beschouwd gaat het vooral over de druk die we aan studenten opleggen; die we aanmoedigen om het steeds hoger op te zoeken in hun opleiding en om steeds maar weer te excelleren.

Minister Dijkgraaf klinkt toch een beetje als de eigenaresse van een beautysalon die verkondigt dat echte schoonheid vanbinnen zit

En passant laat hij echter ook weten dat het over het hele klimaat van prestatiedruk in het (academische) onderwijs gaat: die moet omlaag. Volgens Dijkgraaf zitten we echter op een kantelpunt en zijn we toe aan een andere waardering van wat belangrijk is.

Ik heb wel het idee dat de minister meent wat hij zegt, al blijf ik ambivalent (dat is mijn default instelling), want hij klinkt toch een beetje als de eigenaresse van een beautysalon die verkondigt dat echte schoonheid vanbinnen zit, maar vervolgens haar klanten blijft oppimpen.

Kortom, we zullen wel zien wat ervan terechtkomt.

Verder trouwens een mooie week gehad in de Provence. Voor de zekerheid heb ik het nummer van de Linda onder op de stapel gelegd, maar gelukkig ben ik alle dagen gezond en wel weer wakker geworden.

Wel iets later dan normaal. Maar ja, het was dan ook vakantie.

GERRIT BREEUWSMA

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties