Geen gemekker, koop een trekker

Student-columnist Bauke van der Kooij kijkt goed om zich heen. En weet nu: als je je recht wilt halen op de universiteit, dan moet je een trekker hebben.

Raadsel: het is groen en het blokkeert de hele straat. Nee, het is geen horde Felyxscooters die na een nacht stappen ergens worden neergeplempt. Ik heb het over de groene John Deeres die zich overal in Nederland als wegpiraten gedragen en zich niks lijken aan te trekken van welke verkeersregel dan ook.

Maar wie zegt dat het gebruik van trekkers alleen voor boeren is? Ook als student heeft het hebben van een trekker zo z’n voordelen. Het kost wat, maar goed, de voordelen zijn reuze (en als er straks echt minder boeren komen, staat Marktplaats vast vol met trekkers, dus dan heb je genoeg keuze).

Bedenk maar eens hoe snel je in de ochtend van Helpman naar Zernike komt als je niet hoeft te buffelen op je fietsje maar gewoon met 40 kilometer per uur door rode stoplichten kunt rammen. Ook de ringweg (waar je op je fiets niks te zoeken hebt) valt opeens binnen de mogelijkheden. En je zit altijd droog, dus je komt nooit meer doorweekt aan op een afspraak.

Ook parkeren is opeens geen probleem meer. Struin je soms bijna een kwartier de overvolle fietsenrekken af om jouw stalen ros te vinden, een trekker vind je altijd terug. En wordt ook niet gestolen. Parkeer ‘m voor de Aletta Jacobshal, voor het Academiegebouw, het maakt niet uit – niemand doet je wat.

Parkeer ‘m voor de Aletta Jacobshal, voor het Academiegebouw – niemand doet je wat

Je kunt er, bij gebrek aan beschikbare woonruimte, zelfs een camper achter hangen en er in gaan wonen. Handig na een avondje stappen, je rolt vanuit de Poelestraat zo je bed in. Of zet je trekker juist bij je collegezaal voor de volgende dag. Net als tijdens het online onderwijs kun je dan vijf minuten voor je college begint nog je bed uit rollen zonder te laat te komen.

Maar een trekker is natuurlijk geen trekker zonder dat er een protestleus opstaat. Zo’n leus moet rijmen en vertegenwoordigt iets waar jij hartstochtelijk achterstaat. Denk aan huisvesting (stop studenten niet in tenten), te dure koffie (zeg nee tegen betaalde koffie in de UB) of te vroege hoorcolleges (op de campus liggen we voor pampus).

Of gewoon iets kleins waar je een sterke mening over hebt, zoals ‘of je het nou eens bent of niet, het is patat en geen friet!’ of ‘niemand gaat deze discussie van mij winnen – het uiteinde van de wc-rol hoort naar binnen’.

Enige nadeel: het hele Academiegebouw bezetten gaat je niet lukken met een trekker. Dan heb je toch echt die Felyxscooters nodig.

BAUKE VAN DER KOOIJ

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties