RUG gaat proefdraaien met sneltest

RUG gaat proefdraaien met sneltest

RUG, Hanzehogeschool en Noorderpoort starten vanaf maandag 18 januari op Zernike met een sneltestlocatie voor studenten die een fysiek tentamen doen. Groningen is de eerste stad in Nederland met zo’n pilot.
13 januari om 16:36 uur.
Laatst gewijzigd op 19 januari 2021
om 17:20 uur.
januari 13 at 16:36 PM.
Last modified on januari 19, 2021
at 17:20 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

13 januari om 16:36 uur.
Laatst gewijzigd op 19 januari 2021
om 17:20 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

januari 13 at 16:36 PM.
Last modified on januari 19, 2021
at 17:20 PM.

De proef, bij het Facilitair Bedrijf van de RUG (naast de Aletta Jacobshal), maakt deel uit van de plannen van het ministerie van Onderwijs om stap voor stap te bekijken of en hoe op termijn meer fysiek onderwijs kan worden gegeven.

Nu wordt onderzocht hoe er getest kan worden voorafgaand aan een fysiek tentamen. Later wordt bekeken of het ook kan worden ingezet voor bijvoorbeeld colleges.

De RUG en de Hanzehogeschool vragen hun studenten om deel te nemen aan de pilot. ‘Op termijn kan dit helpen tentamens en fysiek onderwijs verder te openen zodra de situatie dit toelaat’, schrijven ze.

Beperkte capaciteit

De pilot heeft maar een beperkte capaciteit. Daarom wordt vooraf een aantal studenten geselecteerd die een fysiek tentamen op Zernike hebben. Zij ontvangen een uitnodiging via de mail met de vraag om, voorafgaand aan het tentamen, een sneltest te doen. Binnen drie uur ontvangen zij de uitslag. Een negatieve test is 24 uur geldig.

Als een student positief test, gaat die het gebruikelijke GGD-traject in en geldt het herkansingsproces zoals dat per instelling tijdens de coronaperiode is geregeld. In bepaalde gevallen is een online tentamen mogelijk.

Met een negatieve test kan de student het tentamen ter plekke maken. Wel blijven de coronamaatregelen gelden, zoals 1,5 meter afstand houden.

Veiligheid

Op basis van deze pilot kijken RUG, Hanze en Noorderpoort met de Aletta Jacobs School of Public Health welk effect de sneltesten hebben op de veiligheid tijdens tentamens. Het Noorderpoort levert studenten die opgeleid worden tot doktersassistenten en voor de administratieve dienstverlening.

Het ministerie van Onderwijs heeft drie steden aangewezen die starten met een pilot sneltestlocatie; naast Groningen zijn dat Amsterdam en Delft. Aan de proef doen universiteiten, hogescholen en ROC’s mee.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties