RUG wil 5000 sneltesten tijdens tentamens

RUG wil 5000 sneltesten tijdens tentamens in januari

De RUG heeft een plan klaarliggen om tijdens de tentamenperiode van januari vijfduizend studenten te testen voor ze een fysiek tentamen maken in de Aletta Jacobshal.
10 december om 9:58 uur.
Laatst gewijzigd op 10 december 2020
om 20:42 uur.
december 10 at 9:58 AM.
Last modified on december 10, 2020
at 20:42 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

10 december om 9:58 uur.
Laatst gewijzigd op 10 december 2020
om 20:42 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

december 10 at 9:58 AM.
Last modified on december 10, 2020
at 20:42 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Dat laat de Vereniging van Universiteiten (VSNU) weten. De RUG is een van de vier universiteiten (samen met Delft, Eindhoven en de VU in Amsterdam) die, wanneer de regering er de ruimte voor geeft, met een pilot voor sneltesten wil beginnen.

Vorige week liet rector Cisca Wijmenga al doorschemeren dat er wordt gewerkt aan een plan, nadat een eerder voorstel voor een eigen snelteststraat on-hold was gezet door de komst van een XL-snelteststraat van de GGD Groningen in MartiniPlaza.

Zelftesten

Volgens de VSNU gaat het om een aparte testfaciliteit op Zernike Campus waar in de tentamenperiode van januari vijfduizend studenten terecht kunnen. Ook zouden zo’n duizend studenten en medewerkers per dag een zelftest kunnen doen bij de start van fysiek onderwijs.

Universiteiten willen met pilots en experimenten snel meer ruimte voor fysiek onderwijs creëren, aldus de VSNU. Voorzitter Pieter Duisenberg: ‘We zien dat studenten en docenten zitten te springen om meer ruimte voor activiteiten op locatie. Dat komt de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van zowel student als medewerker ten goede.’

Ondersteuning

De plannen zijn wel afhankelijk van financiering en goedkeuring van de overheid, meldt de VSNU. De beoogde vijfduizend sneltesten kunnen alleen worden uitgevoerd als ‘deze instellingen hiervoor financiële en logistieke ondersteuning krijgen’. En de zelftesten kunnen pas worden uitgevoerd als die beschikbaar komen.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een motie hierover van GroenLinks en D66. Premier Rutte zei eerder deze week tijdens de persconferentie over corona dat er in het nieuwe jaar ruimte kan zijn om gecontroleerde experimenten uit te voeren met publiek bij sportwedstrijden, theaters en zakelijke congressen.

Voorwaarde is wel dat de besmettingscijfers omlaag moeten. Over hogeronderwijsinstellingen zei Rutte toen overigens niets.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties