Geen paparazzi

Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.

Onze fotografe en international editor Traci White maakt elke week foto’s – uit het (universitaire) leven gegrepen – om te plaatsen als omslagfoto op Facebook en Instagram. Die foto’s kunnen overal over gaan. Drukte bij de UB, een nieuwe eettent in de stad, Noorderslag, een stilleven – noem maar op. En ze worden gewaardeerd, zo zien we terug in de ‘kijkcijfers’. Ze zijn altijd goed voor veel likes.

Foto’s vertellen een verhaaltje, mensen herkennen zich erin, zien zichzelf terug (al moet gezegd dat we kort geleden ook het verzoek kregen zo’n foto te verwijderen omdat iemand zichzelf juist niet wilde terugzien – maar dat terzijde). Het bracht ons op het idee om eens in de twee weken een fotoserie te maken over het leven van alledag op de RUG.

Paparazzo

Als aftrap kozen we ervoor om een fotoserie te maken over de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN). Niet om daar voor paparazzo te spelen, niet om deuren in te trappen en ergens binnen te dringen waar we niet welkom zijn. Integendeel. We hadden ons bezoek vooraf aangekondigd en ook de bedoeling (het alledaagse leven van studeren en werken op de faculteit in beeld brengen) duidelijk gemaakt.

Dat zullen ze bij FWN vast ook leuk vinden, dachten we.

Maar één plus één is niet altijd twee, zelfs niet in de wiskunde. Toen de eerste foto’s waren gemaakt, bleek het faculteitsbestuur het opeens niet zo’n goed idee te vinden. Er waren al ‘best veel’ verzoeken gekomen om te filmen en te fotograferen, zo lazen we in een begeleidend mailtje.

Veiligheid

Er gelden bovendien (overigens begrijpelijke) veiligheidsregels omdat ‘in onze gangen geregeld apparatuur en stoffen worden verplaatst en een externe het niet altijd duidelijk is waar het gevaar zit’. Dat klinkt journalistiek wel spannend, maar het einde van het liedje is toch: geen fotoreportage over en vanuit FWN. Jammer.

Gelukkig vroor het. Dus zette Traci de muts op, trok ze de gewatteerde jas aan en bond ze de sjaal om voor een beeldreportage over de winterkou. Wellicht minder spannend dan wat er in de wandelgangen van FWN gebeurt, maar met het oog op al ‘die verplaatsingen van apparatuur en stoffen’ in elk geval niet zo gevaarlijk.

Totdat je uitglijdt over de ijspiste. Maar dat is weer een ander verhaal.

Rob Siebelink, hoofdredacteur UK

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties