De examencommissie van geneeskunde blijft vasthouden aan de twee extra coschappen die werden opgelegd aan student Jaap Pesman.
De beoordeling was ‘in lijn met de regelgeving binnen de master’, liet ze deze week weten aan het College van Beroep voor de Examens (CBE).
Donderdag vond de hoorzitting plaats over de zaak, die na een succesvol beroep door Pesman bij de Raad van State was terugverwezen naar de universiteit.
De examinator moest beter motiveren waarom ze de student had verplicht twee extra coschappen te laten doen, nadat hij bij een coschap in haar eigen vakgroep een ‘NYOT’ – not yet on track, oftewel een onvoldoende – had gekregen. Daarna kan het CBE de beslissing nogmaals beoordelen.
Pandemie
Volgens de Examencommissie Tandheelkunde & Geneeskunde (ECTG) hoefden geneeskundestudenten tijdens de coronacrisis maar acht coschappen te lopen in hun tweede masterjaar in plaats van tien. Studenten die niet nominaal studeerden, zouden echter wel alle tien moeten doen.
Bovendien, stelde de examencommissie, was de beoordeling ‘in lijn met de feedback van de overige beoordelingen’. Die waren weliswaar ‘OT’ (on track, een voldoende) maar wel met bijvoorbeeld een toevoeging als: concentreer je eerst op de koeien, de zebra’s komen later wel, zo staat in de nader motivatie. Ofwel: leer eerst maar eens voor de hand liggende ziektebeelden te herkennen, en dan de meer bijzondere.
Pesman bestrijdt dat. Niet alleen kent hij gevallen waarin werd afgeweken van de regel over tien coschappen, er was ook nauwelijks sprake van negatieve feedback. ‘Die opmerkingen over koeien en zebra’s komen niet uit mijn dossier’, zei hij tijdens de zitting. ‘De ECTG verwisselt mij net als de vorige keer met een andere student.’
Probleemloos
De commissie vroeg de examencommissie wat er nu overblijft van de beoordeling van twee jaar geleden. Immers: Pesman heeft zijn studie weer opgepakt en al zijn coschappen probleemloos doorlopen.
Maar volgens de voorzitter van de examencommissie verandert dat weinig. ‘De examinator acteerde twee jaar geleden op de situatie van toen. Dat verbeterpunten zijn opgepakt, is alleen maar fijn.’
Het CBE besloot de zaak nog even aan te houden om de feitelijke onduidelijkheden die opdoken op te helderen. De uitspraak moet op last van de Raad van State wel voor 11 oktober komen.