Student geneeskunde vecht onvoldoende aan tot aan de Raad van State en krijgt gelijk

Al jaren vecht de Groningse student geneeskunde Jaap Pesman tegen een onvoldoende die hij tijdens een van zijn coschappen kreeg. Vorige week droeg de Raad van State de examencommissie op om de kwestie opnieuw te bekijken.

De zaak begon in 2021 in het Deventer ziekenhuis waar Pesman zijn tweedejaars coschappen liep. Gedurende een van zijn coschappen verzette hij zich tegen de in zijn ogen onterechte kritiek van een begeleidend arts.

Die kwestie belandde bij zijn examinator, die volgens Pesman niet open stond voor zijn kant van de zaak. 

Toen hij vervolgens zijn vierde coschap in de vakgroep van zijn examinator liep, ging het mis. Hij kreeg een onvoldoende – een Not Yet On Track. Bovendien moest hij twee extra coschappen lopen, naast de reparatie van het coschap waarvoor hij de onvoldoende had gekregen.

Klacht

Pesman vocht de beoordeling aan bij de klachtencommissie van het ziekenhuis, de examencommissie en het Centraal Loket Rechtsbescherming Studenten van de RUG. Steeds weer ving hij bot.

Zijn klachten werden afgewezen, niet-ontvankelijk verklaard of terugverwezen naar de klachtenfunctionaris van de opleiding, die echter ook betrokken was bij het toekennen van de betwiste extra coschappen. Ondertussen liep hij een studievertraging op van twee jaar. 

Laatste mogelijkheid

Deze zomer kwam zijn zaak voor bij de Raad van State, de allerlaatste mogelijkheid tot beroep. ‘Ik zat daar helemaal alleen tegenover drie rechters’, vertelt hij. ‘Ik had geen advocaat, want ik had begrepen dat de kans dat ik werkelijk zou winnen heel klein was. Maar ik wilde gewoon het pad helemaal aflopen.’

Met succes deze keer. Want hoewel het College van Beroep voor de Examens (CBE) in januari nog oordeelde dat de onvoldoende en de twee extra coschappen een en dezelfde beslissing vormden waarvoor de examinator verantwoordelijk was, denkt de Raad van State daar anders over. 

Extra coschap niet nodig

Over de onvoldoende spreekt de Raad niet, wel stelt hij dat de examinator de extra coschappen niet op hoefde te leggen en niet heeft gemotiveerd waarom ze dat wel deed. De extra coschappen zijn bovendien niet nodig om het ‘kennen en kunnen’ van een student te beoordelen, aldus de Raad van State.

Het College van Beroep voor de Examens, dat eerder aangaf niet bevoegd te zijn om over de kwestie te oordelen, moet daarom terug naar de tekentafel. Het heeft tot uiterlijk 30 augustus om met een nieuwe beslissing komen. 

Tijd verloren

Of de zaak werkelijk veel verschil zal maken, betwijfelt Pesman, die inmiddels zijn studie heeft hervat. De tijd die hij heeft verloren, krijgt hij niet terug, ook niet als het CBE eventueel oordeelt dat hij de twee extra coschappen niet had hoeven doen. ‘Ik moet nog tweeënhalf coschap lopen, zegt hij. ‘En die zijn sowieso verplicht.’

Toch is hij wel heel blij dat hij gewonnen heeft. ‘Het is voor het eerst in twee jaar dat ik in elk geval een klein beetje gehoord ben.’

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties