Eerlijke uitvaarten

Dhr. Haandrikman

Eerlijke Uitvaarten maakt einde aan uitbuiting rondom overlijden

Kent u dat? Een gevoel van onbehagen als u de uitvaartnota ontvangt. Heel veel mensen krijgen een vervelend onderbuikgevoel in die situatie. Maar klagen of reclameren is er niet bij. Je wilt immers niets negatiefs rond de uitvaart van degene waar je zoveel van hield. Uitvaartbedrijven buiten dit vaak uit. Maar nu is er een sterk tegengeluid: Eerlijke Uitvaarten.
30 september om 14:29 uur.
Laatst gewijzigd op 23 februari 2022
om 13:21 uur.
september 30 at 14:29 PM.
Last modified on februari 23, 2022
at 13:21 PM.

Sinds twee jaar bestaat er een platform dat uitvaartbedrijven verbindt, die een werkwijze hanteren waar veel andere uitvaartbedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen: het platform ‘Eerlijke Uitvaarten’. Eerlijke uitvaarten staat voor een 100% transparant verdienmodel waarbij het altijd duidelijk is wat de dienstverlening van de uitvaartverzorger kost en wat de rest kost. En aan die rest wordt dan niets verdiend.

Geboren uit verontwaardiging

We spreken met Harry Haandrikman, bedenker van het concept en oprichter van het platform. Harry, kun je eens uitleggen hoe dit platform is ontstaan? Harry: ‘Graag zelfs. Bijna acht jaar geleden overleden mijn oma en mijn vader binnen drie weken na elkaar. We zaten dus een aantal weken midden in het uitvaartgebeuren en er moesten veel beslissingen genomen worden. In die weken gebeurden er zaken die mijns inziens niet door de beugel konden. En hoe assertief ik normaal gesproken ook ben, ze gebeurden echt.

Zo lag mijn oma in een spaanplaten kist die maar liefst vier keer over de kop ging. Bij mijn vader werden 700 koppen koffie tegen horecatarief in rekening gebracht, maar ook nog € 165,- schenkkosten. En mijn vader had in zijn verzekering gespaard voor een volgauto en zes dragers die voor € 900,- op de begroting stonden. Maar toen ik zei dat we die niet nodig hadden en vroeg wat we in plaats daarvan voor dat geld konden doen, was het antwoord: NIETS!

Toen ik een maand later met de rekeningen in mijn hand stond en boos tegen mijn moeder zei: ‘Ik ga bellen’, bleek ze de perfecte – en helaas heel gemiddelde – nabestaande te zijn die zei: ‘Harry, het waren mooie uitvaarten, ik wil geen gedonder’. En daarmee was de kous af.

Schathemeltjerijk 

Acht jaar geleden wilde ik graag zelf een uitvaartbedrijf beginnen en na de ervaringen met oma en vader dacht ik ‘ik kan schathemeltjerijk worden’. En vol goede moed volgde ik de opleiding voor uitvaartverzorging in Geldermalsen bij Docendo. 

Na de studie en wat aanloopmarketing was ik aan mijn eerste uitvaart toe. Ik vertelde wat mijn dienstverlening kostte, rekende de verkoopadviesprijzen voor de ingekochte materialen en heb die nacht daaropvolgend niet geslapen. Ik dacht steeds: ‘ik vertel die mensen wat ik moet kosten, maar zonder dat ze het doorhebben, pak in nog even € 375,- op de kist, plus de rest. Het voelde erg oneerlijk.

De volgende uitvaart gaf ik 30% korting op de kist. Ik sliep iets beter maar het voelde nog steeds niet goed. Vervolgens bedacht ik dat ik mijn aannametarief gewoon een beetje verhoog, maar verder alles tegen inkoopprijzen doorverkoop. En dat voelde beter. Ik kon mezelf weer recht in de spiegel aankijken.’

Waarom heten wij “Eerlijke Uitvaarten”

Als een uitvaartverzorger na een melding bij een familie over de drempel stapt, treft hij vaak nabestaanden aan die moe zijn en overmand door verdriet. Helder nadenken is meestal even moeilijk. De uitvaartverzorger daarentegen is meestal fit en goed voorbereid. De verhouding is op dat moment niet gelijkwaardig, niet eerlijk.

Een familie heeft iemand nodig die voor hun belangen gaat staan. Iemand die ze bij de hand neemt en samen met de familie de beste keuzes maakt. Maar als de uitvaartverzorger zélf belangen heeft bij iedere keuze die gemaakt wordt, dan kun je je afvragen of de belangen van de familie nog wel voorop staan. Wij denken van niet.

Aangesloten partners

Inmiddels hebben zich al 30 bedrijven aangesloten bij het initiatief in de hoop om met elkaar het verschil te maken, maar we gaan voor de 200. Kijk eens op www.eerlijkeuitvaarten.nl om te zien hoe het ook kan.

Eerlijke Uitvaarten

Brink 1, 9331 AA Norg

T. 085 – 130 6288

www.eerlijkeuitvaarten.nl

[email protected]