Een ontgroening is gewoon een hartstikke gaaf festival

Altijd dat gekat op ontgroeningen is helemaal niet nodig, vindt student-columnist Bauke van der Kooij. Want een ontgroening is eigenlijk een leuk festival. ‘Als je dronken struikelt over iemand die half in coma op de vloer ligt, beeld je dan in dat je over de camping van Lowlands loopt.’

Lange tijd heb ik een heel uitgesproken mening gehad over ontgroeningen. Corporaal, gevaarlijk, onnodige vernedering onder het mom van ‘verbroedering’ en een broedplaats voor incidenten. Maar nu blijkt al die tijd dat ik veel te negatief was: eigenlijk kun je een ontgroening het beste vergelijken met een festival!

Tenminste, dat is het geval als we de vice-praeses Ruben van Rossem mogen geloven. Toen tientallen studenten onwel werden en een viertal studenten flauwvielen tijdens de ontgroening was dat gewoon een gevalletje ‘warmte en drukte, net zoals dat op een festival ook gebeurt’. En eigenlijk is dat ook zo, een ontgroening is eigenlijk gewoon één groot festival. Sterker nog, het is beter dan een festival!

Dus mocht je nou een gekke festivaloutfit hebben gekocht om naar een (helaas afgelast) festival te gaan deze zomer, trek je outfit aan en je bent vast en zeker welkom met je feutenoutfit bij je favoriete studentenvereniging.

EHBO staat hier voor ‘Eerste Hulp Bij Ontgroeningen’

Dompel jezelf lekker onder in de festivalsfeer, omarm het en laat het over je heenkomen: geniet van het gebrek aan sanitair en het gebrek aan slaap wat je dit jaar hebt moeten missen op Pinkpop, omarm de rauwe knakworsten die je moet eten en die je doen denken aan de lauwe broodjes hotdog van Down the Rabbit Hole en als je dan dronken struikelt over iemand die half in coma op de vloer ligt, beeld je dan in dat je over de camping van Lowlands loopt.

Voor vrouwen is de beleving zelfs nóg wat beter: net als op een festival word je omringd door hitsige jongemannen die om je heen hangen en met schorre stemmen dingen in je oor schreeuwen.

Mannen: in plaats van meezingen met je favoriete bands en muziek, kun je nu onder dwang meezingen met de verplichte liederen van je vereniging. En in plaats van dat artiesten bier krijgen als ze op het podium staan, krijg jij als student bier. Sterker nog, hoe slechter je zingt, hoe meer bier je krijgt. Dat het bier wat geforceerd door je strot wordt geduwd, is dan even een kwestie van slikken, maar verblijd jezelf met het idee dat het bier gratis is, dus geen dure muntjes en lange wachtrijen!

En mocht er dan toch een ongelukje gebeuren (voor de nieuwe studenten: EHBO staat hier voor ‘Eerste Hulp Bij Ontgroeningen’, dan weet je dat vast), bijvoorbeeld omdat je een goudvis hebt doorgeslikt, een stok in je mond geduwd krijgen of onder het mom van andere ‘rituelen’ brandwonden, kneuzingen of een hersenschudding oplopen, besef je dan: dit had op een festivalterrein net zo goed kunnen gebeuren. Echt waar.

BAUKE VAN DER KOOIJ

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties