Een middeleeuwse lockdown in de strijd tegen schurft

Schurft lijkt onuitroeibaar in Groningen. Maar student-columnist Bauke van der Kooij heeft gelukkig een oplossing: sluit de poorten van de stad.

Helaas, wie dacht dat de schurftepidemie was ingedamd, komt bedrogen uit. Na een kortstondige daling van het aantal gevallen is de laatste tijd weer een snelle stijging te zien.

Contractus, de koepelorganisatie van alle grote studentenorganisaties, is de richtlijnen en maatregelen aan het verspreiden via sociale media. Maar wat hebben we geleerd van de coronapandemie: elke keer als je denkt dat het over is, komt het weer terug.

Milde maatregelen zij niet genoeg. Om de schurftmijt voor eens en altijd uit Groningen te laten verdwijnen, zijn ingrijpende maatregelen nodig.

Om de schurftmijt te laten verdwijnen, zijn ingrijpende maatregelen nodig

Nu overweegt de GGD in Amsterdam om bij één besmetting de hele studentenvereniging preventief te laten smeren, maar dat gaat natuurlijk niet werken. Wat je nodig hebt is een plaatselijke lockdown waarbij je niet alleen één studentenvereniging preventief laat smeren, maar alle studenten van zowel de Hanze als de RUG.

Dan vraag je je natuurlijk af hoe je al deze studenten bij elkaar krijgt – een terechte vraag. De middeleeuwen bieden uitkomst. In die tijd wisten ze wel hoe ze moesten omgaan met besmettelijke aandoeningen, daar krijg je vanzelf handigheid in als je meer dan een eeuw geteisterd wordt door de pest. Om de pest (en andere gevaren) buiten te houden, kon je simpelweg de poorten van je stad sluiten.

Probleem is nu juist dat het gevaar niet van buiten komt, maar van binnenuit. Buiten de studentenstad is het aantal schurftgevallen beperkt, maar juist in de stad gedijt de scabiësmijt goed. Daarom kan Contractus beter in samenwerking met de gemeente Groningen met een omgekeerde middeleeuwse lockdown komen.

Huur wat zangers in op de Grote Markt, gooi de kroegen open met gratis bier

Alle studenten in Groningen dienen zich op één dag binnen de Diepenring van Groningen te begeven, om zich daar massaal in te smeren met antischurftcrème. Na deze ‘Groningse smeerdag’ volgt een isolatie van vierentwintig uur, waarbij het natuurlijk van belang is dat ze zich wel moeten amuseren.

Huur wat zangers in op de Grote Markt, gooi de kroegen open met gratis bier, laat studenten desnoods door de hele stad lasergamen of paintballen.

Na deze dag inwerktijd mogen studenten weer de Diepenring verlaten, mits zij zich natuurlijk hebben ingesmeerd. Het is als het ware een soort Great Reset tegen de schurft: als iedereen zich tegelijk insmeert, wordt schurft binnen een dag massaal uitgeroeid.

Succes gegarandeerd, wat kan er nou mis gaan? Dat de GGD hier nog niet op is gekomen…

BAUKE VAN DER KOOIJ

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties