Doneer je kerstgeschenk aan iets wat er echt toe doet

De RUG zit in financieel zwaar weer. Dus tijd voor actie, meent columnist Bauke van der Kooij: verkoop het kerstcadeautje van de uni en stort het geld terug.

Het jaar is bijna voorbij, en dat betekent dat al het harde werken weer wordt beloond met een ‘Persoonlijke Noot’ (hetgeen misschien nog wel minder kerst-achtig klinkt dan een ‘Tinteling’, maar goed).

De keuze is reuze: wijn, bier, kaas, onderzetters, een kamerplant, zelfs een uitje naar een wellnesscenter valt onder de opties. Eigenlijk alles wat je precies net niet nodig hebt.

Het is met de kerstgedachte in het achterhoofd belangrijk te denken aan mensen met wie het minder goed gesteld is. Mensen die al een ruime tijd met enorme onzekerheid te maken hebben, voor wie het spannende, bange en donkere dagen zijn te midden van alle lichtjes en festiviteiten: de vele medewerkers van de RUG.

De keuze is reuze: wijn, bier, kaas, onderzetters, een kamerplant

Vanwege de financiële onzekerheid gaan zij met allerlei vragen het nieuwe jaar in. Heb ik mijn baan straks nog? Van hoeveel collega’s moet ik komend jaar afscheid nemen? Het zijn spannende tijden.

Koop het duurste cadeau, zet het op Marktplaats en maak het geld over naar de universiteit. Met uw hulp kunnen deze mensen in nood toch worden geholpen, en biedt u toch een beetje perspectief.

Misschien kunnen we een Giro 050 oprichten of prominente en belangrijke hoogleraren opsluiten in een Glazen Huis (of het Honourstorentje) om geld op te halen voor de universiteit, waarbij studenten en medewerkers hun favoriete plaatje kunnen aanvragen dat op de hele universiteit gedraaid wordt.

We kunnen belangrijke hoogleraren opsluiten in een Glazen Huis om geld op te halen

Klinkt dat raar? Kies dan, als je echt goed bezig wilt zijn en impact wilt maken, voor een van de goede doelen die ook vallen onder de opties; denk aan vluchtelingenorganisatie UAF of de Voedselbank. Voor velen zijn deze feestdagen ongetwijfeld minder feestelijk dan voor de grote meerderheid van de medewerkers van de universiteit, en hebben zij de hulp nog veel harder nodig.

Tuurlijk, kerstcadeaus zijn geen wedstrijdje wiens situatie het slechtste is, dus voel je vrij om voor dat wijnpakket te gaan. Maar zorg dat je in ieder geval toch even relativeert, en besef dat het zo slecht nog niet gaat in de academische (kerst)bubbel.  

BAUKE VAN DER KOOIJ

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties