De UK van 4 november 1981: Collegegeld naar 3750 gulden?

Waarover schreven wij 10, 20 of 45 jaar geleden? Vanwege ons 50-jarig bestaan duiken we elke week in de archieven. Vandaag gaan we veertig jaar terug in de tijd, naar de week van 4 november 1981.

Het plan zal de toets der kritiek anno 2021 met grote mate van waarschijnlijkheid niet kunnen doorstaan, maar het energieplan van de RUG in 1981 kreeg een mooie prijs: de Energiebesparingstrofee. Die werd dat jaar voor het eerst uitgereikt door het ministerie van Economische Zaken en de uni kreeg ‘m in de categorie non-profitorganisaties, zo berichtte de UK op 4 november 1981.

Aanleiding voor het plan was niet zozeer de klimaatverandering, daarover had het grote publiek op zure regen na (neerslag had door de uitstoot van zwaveldioxide een hoge pH-waarde, waardoor de bossen werden aangetast) nog nauwelijks gehoord. De reden was vooral een financiële; na de oliecrisis in 1973 was energie erg duur geworden.

De RUG stelde een energiecoördinator aan en die ging aan de slag. Er kwam een speciaal bedieningspaneel en centraal regelsysteem en daarmee kon van uur tot uur worden bijgehouden wie hoeveel energie gebruikte. Het resulteerde in twee jaar tijd tot 20 procent minder gas-, 5 procent minder stroom- en 20 procent minder waterverbruik.

Verhoging collegegeld

In 1981 werd in de politiek druk gediscussieerd over de verhoging van het collegegeld. Dat jaarlijks te betalen bedrag dekte voor niet meer dan 3 procent van de kosten van het hoger onderwijs, zo had een overheidscommissie berekend en opgetekend in het rapport Een prijs voor onderwijs, en dat was veel te laag.

De commissie rekende drie alternatieven door, waarbij het collegegeld 10, 15 of 20 procent van de kosten moest dekken. Het moge duidelijk zijn dat de student dat stevig in de portemonnee zou voelen, tot wel 3800 gulden per jaar (voor medische studenten). Alfa- en gamma-studenten kwamen er met 1750 gulden nog genadig van af, voor beta-studenten zou het neerkomen op 2750 gulden.

Studeren wordt weer alleen voor de rijken, was de veelgehoorde kreet, maar daar had de commissie een antwoord op, wist de UK te melden. Het nieuwe studiefinancieringsstelsel (een basisbeurs plus rentedragende leningen) zou weinig draagkrachtige studenten dan te hulp moeten schieten met een ‘extra financiële tegemoetkoming’. En ook: de schuld die de student opbouwt, mag worden afgelost naar rato van het verdiende inkomen.

Io vivat

Op de achterpagina van die week stond een aardige foto van de inauguratie van nieuwe leden bij Vindicat, gemaakt door UK‘s hoffotograaf Elmer Spaargaren. De redactie plaatste bij de zingende bekkies het bijschrift: Io vivat! Io vivat! Nostrorum sanitas, Hoc est amoris poculum, doloris est antidotum. Io vivat! Io vivat! Nostrorum sanitas!

Inderdaad, het Io vivat dat Vindicat zingt bij officiële gelegenheden. En wat zoveel betekent als: Hoera, zij leve lang! Hoera, zij leve lang! De gezondheid van de onzen, Deze is de vriendschapsbeker, met het medicijn tegen verdriet. Hoera, zij leve lang! Hoera, zij leve lang! De gezondheid van de onzen!

Lees ook:

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties