De status van Groningen als gezellige fietsstad is in gevaar

Als het nog even doorgaat, is Groningen vooral een scooterstad en geen fietsstad meer, constateert student-columnist Bauke van der Kooij.

Mocht je je enorm vervelen, of mocht je het zo druk hebben dat je beter even naar buiten kunt gaan, loop dan eens vanaf het Floresplein richting het Noorderplantsoen, sla dan linksaf om uiteindelijk via de Nieuwe en Oude Ebbingestraat op de Grote Markt te eindigen.

Dat is wat ik deed op Bevrijdingsdag, op zoek naar een leuk plekje om iets te eten.

Maar wat valt op: in plaats van lachende gezichten achter de ramen word ik begroet door toonbanken en her en der een verdrietige scooter. Dat maakt me (net als het eten, waarschijnlijk) bezorgd.

Groningen wil zich altijd profileren als een echte fietsstad. En als we Het gras van het Noorderplantsoen mogen geloven, is het zelfs een stad ‘die altijd de sfeer van een dorp heeft gehad’.

Niks is minder waar: op het eerste gezicht lijken er af en toe nog wat mensen in te zitten in de restaurants, maar meestal zijn dat alleen bezorgers die zitten te wachten op de volgende bestelling.

Paddepoel is de nieuwe Bronx en heet over een paar jaar Toad Lake

Het is te hopen dat deze trend niet doorzet. Want als we dan toch voor snelheid en efficiëntie gaan, kunnen we de bediening in de horeca net zo goed vervangen door scooterbezorgers die langs alle tafels sjezen en je eten in een papieren bruine zak op je tafel mieteren.

In ieder geval: de fiets is passé, en als klap op de vuurpijl is recentelijk ook nog eens gebleken dat recensies van zogeheten door de gemeente aangelegde ‘snelle fietsroutes’ nep waren en bedacht zijn als promotie (mocht je student zijn: dat zijn fietsroutes voor oude mensen vanuit dorpen om Groningen heen richting de stad).

De status van Groningen als gezellige fietsstad is in gevaar. Spoedig leven we allemaal in Scooter City. Met flitsbezorgers, afhaalrestaurants en scooters op de stoep ontwikkelt Groningen zich richting een heuse chaotisch metropool.

New York Pizza is een voorbode van de stad waar we steeds meer op gaan lijken, Paddepoel is de nieuwe Bronx en heet ongetwijfeld over een paar jaar Toad Lake, de Oosterpoort is binnenkort de Eastgate, gevuld met afhaaltentjes en het zevende flitsbezorgbedrijf.

Voor de ondernemers onder ons die hier een slaatje uit willen slaan: de domeinnaam groningenscooterstad.nl is nog steeds beschikbaar.

BAUKE VAN DER KOOIJ

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties