De oplossing voor lege collegezalen: studentenstroom

Collegezalen blijven leeg, studenten volgen onderwijs liever online op de bank met chips en cola. De RUG moet dus ingrijpen, vindt student-columnist Bauke van der Kooij. Hoe? Maak online onderwijs zo vervelend mogelijk. Met een hometrainer.

Het kan je niet ontgaan zijn: de prijzen van elektriciteit, gas en benzine rijzen de pan uit. Nu heeft de gemiddelde student geen auto, maar elk studentenhuis, en ook de universiteit, gebruikt natuurlijk wel stroom. Dat loopt in de kosten, en dat vindt niemand leuk.

Gelukkig zijn Groningers innovatieve mensen: wereldwijd staat de RUG op de derde plaats als het gaat om duurzaamheid, en de gemeente Groningen wil binnen een paar jaar de duurzaamste stad worden van Nederland.

Een oplossing is nabij, zou je zeggen, we verzinnen er wel wat op. En er zijn al oplossingen: dansvloeren die stroom opwekken, stoeptegels die stroom opwekken – aan creativiteit geen gebrek. Maar een echt goede oplossing lost twee problemen tegelijk op. De vraag is: hoe sla je twee vliegen in één klap?

Een ander probleem waar de RUG mee zit, is het vullen van de lege collegezalen. Dat oplossen gebeurt nu met de zachte hand door vooral de voordelen van fysiek onderwijs te benadrukken. De Faculteit Science & Engineering doet dit zelfs door snoep en koek uit te delen aan de studenten die komen.

Stop je met trappen, dan stopt de opname

Maar het lijkt allemaal niet veel uit te halen: de zalen blijven leeg, en van snoep en koek wordt niemand beter. Het terugkijken van de colleges gebeurt op vrijdagavond met chips en cola – hetgeen de studentengezondheid ook niet bevordert.

Als je echt studenten terug wilt jagen naar de universiteit, dan rest er maar een oplossing: het zo vervelend mogelijk maken om online onderwijs te volgen.

Wie een college wil terugkijken of wil streamen, kan dat doen. Maar er is een voorwaarde: de stroom die wordt verbruikt bij het streamen, moet worden opgewekt door het gebruik van een hometrainer. In plaats van proctoring bij een tentamen wordt via Nestor en Blackboard Collaborate precies bijgehouden of je wel hard genoeg trapt. Stop je met trappen, dan stopt de opname.

Het argument ‘dat Zernike zo ver fietsen is’ komt daarmee ook meteen te vervallen: fietsen zul je toch. Dat is ook goed voor de gezondheid; met twee uurtjes op een hometrainer verbrand je ongeveer tien biertjes!

Ik zie alleen maar winnaars in dit plan. Maar goed, helaas kan ik niet meer meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen, en ook de universiteitsraad wordt lastig. Misschien iets voor over een jaar dan, maar laten we hopen dat we het plan dan niet meer nodig hebben.

BAUKE VAN DER KOOIJ

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties