De kortste stemwijzer die je kunt vinden, doe hem hier

Verkiezingen voor de universiteitsraad en faculteitsraden zijn belangrijk, vindt columnist Bauke van der Kooij. Maar veel studenten stemmen niet. Daarom maakte hij een alternatieve stemwijzer.

Het is weer tijd voor de universitaire verkiezingen, maar veel studenten houden zich helemaal niet bezig met de universiteit en onderwerpen als het bindend studieadvies of internationalisering, en weten niet wat het verschil is tussen de faculteitsraad en het faculteitsbestuur. En hoe het systeem van medezeggenschap verloopt, is helemaal een raadsel.

Toch is stemmen wel heel erg belangrijk: zo oefen je invloed uit op de besluitvorming binnen de universiteit. Daarom is het goed om met een stemwijzer te komen die aansluit op de ruim driekwart van de studenten die niet stemt.

Dat kan aan de hand van de drie volgende stellingen, waaruit blijkt of jouw stem het beste naar De Vrije Student (DVS), Lijst Calimero of Studenten Organisatie Groningen (SOG) moet gaan.

De eerste vraag: koop jij al je studieboeken die je nodig hebt?

Als je trouw de boeken koopt en leest die nodig zijn, dan past Calimero het beste bij je. Neem je vaak niet de moeite om een boek te kopen, omdat je ergens wel een pdf of een samenvatting kunt vinden, dan kan je stem naar SOG gaan. Weet jij via-via altijd wel een tweedehands exemplaar te krijgen via één van je vrienden, dan past DVS goed bij je.

het is goed om met een stemwijzer te komen die aansluit op de ruim driekwart van de studenten die niet stemt

Dan ChatGPT. Gebruik je ChatGPT nog niet echt, en vind je gebruik ook nog een beetje bedenkelijk?

Dan past Calimero goed bij je. Gebruik je regelmatig ChatGPT ter ondersteuning bij opdrachten, dan past SOG goed bij je. Is ChatGPT ondertussen je beste vriend geworden, dan kom je uit bij DVS.

Tot slot een vraag over colleges. Indien je weet dat een college wordt opgenomen, ga je er dan alsnog heen?

Beantwoord je deze vraag volmondig met ja, en vind je het belangrijk om aanwezig te zijn, dan kan je stem naar Calimero. Bezoek je regelmatig een college, maar alleen als je geen andere verplichtingen hebt zoals werk of een commissie (en het bij voorkeur ook nog een belangrijk college is)? Kies dan voor SOG. Kijk je colleges standaard vanuit huis, op een moment waarop het jou uitkomt: DVS is jouw partij.

Bij deze. Nu je dit gelezen hebt, heb je geen enkel excuus meer om niet te stemmen. Stemmen duurt zelfs nog minder lang dan het lezen van dit artikel.

BAUKE VAN DER KOOIJ

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties